NAC 432 - Februari 2024
Taggade ifrån förra veckas NAC 144 så begav vi oss till klubbstugan. Men redan innan vi hade hunnit öppna ytterdörren så hade vi våra misstankar att testkörandet denna kväll kunde bli svårt. 


En bild säger mer än tusen ord brukar man ju säga och så är väl fallet även här. Ovan så ser vi våra antenner som inför kvällen var riktigt nerisade. Dagarna innan testen så drog ett nytt lågtrycksområde in över våra breddgrader med bland annat regn i kombination med minusgrader. Detta resulterade i något som närmast kan beskrivas som ett lager "pansar-is " som man nästan behövde en bilningshammare för att få bort från t.ex bilrutan. Även våra antenner fick sig såklart en släng av denna behandling.

Vi riggade upp allt och innan testen och började med att provlyssna mot SK4BX 70cm fyr som gick sisådär på våra fasta 8x3el antenner. När vi riktade in våra 2x28 el så var det knappt ingen skillnad, i normalfallet så dundrar denna fyr in. Med andra ord så var antennerna i princip obrukbara denna kväll. Vi testade dock att skedda SK0CT via chatten och vi riktade in emot varandra. SK0CT brukar gå 599 på cw utan några större svårigheter men denna kväll så var det enda vi hörde en station långt ner i bruset som var i det närmaste oläsbar. Vi gick över till FT8 och här kunde vi se någon enstaka station, detta var förvisso tidigt i testen och majoriteten av stationerna låg säkerligen kvar på cw/ssb. Här hade vi säkert kunnat köra en handfull stationer men vi valde ändå att gå QRT för kvällen och ägna åt oss andra saker. Några av operatörerna greppade kaffekoppen ihop med kamraterna i soffan medans några anslöt till dom som febrilt försökte få ordning på RTTY i HF schaket. Efter några om och men så lyckades man med detta och BPD som hade satt sig i bilen kunde decoda klubben via sin Icom 7000. 

Även fast vi ifrån klubbstugan ej var igång denna kväll så hade vi andra medlemmar som deltog och tappert krigade till sig poäng åt klubben i klubbtävlingen. SM4GGC Stig, SM6JBC Johnny & SM6LJP Kent var igång denna afton, snyggt jobbat!

För varje vecka som går så närmar vi oss våren och förhoppningsvis förminskad risk för nerisade antenner. Vi får hoppas att dagarna när NAC 144 & 432 testerna infaller i Mars månad håller sig isfria. Men innan det så är det dags för årsmöte söndagen den 25 februari, hoppas vi ses då! 

/SA6FAX, Andreas