Välkommen till SARK - Skövde Amatörradioklubb


- Nyheter - 

Åter dags för en arbetsdag vid klubbstugan
Efter ett litet uppehåll med våra arbetsdagar så var det dags igen. Denna dag så riktade vi in oss på att få ordning på rotorn på den nya toppsektionen som ska upp i HF-masten samt påbörja översyn av vår KT34XA antenn. 


Foto: SM6BWD, Tomas och SM6OEF, Bengt håller upp bommen till KT34xa antennen.

Genomgång av antenn
SM6LPG, Leif hade gjort lite förberedande arbete med KT34XA genom att översätta alla imperiska mått från den amerikanska manualen till metriska mått. Med hjälp av dessa mått kunde vi identifiera alla olika delar och sortera ut dom var för sig. Då detta är en begagnad antenn som köptes för några år sedan från SM2-land så behövde den lite översyn innan vi monterar upp den i masten. Varje del kommer nu behövas skruvas i sär och rengöras innan vi kan montera ihop hela antennen. Även balunen ska bytas ut mot en ny och kraftigare. Arbetet med rengöring påbörjades denna dag men kommer ta ytterligare någon arbetsdag innan den är helt klar. 

Premiärsnurr 
Idag kunde vi äntligen provsnurra rotorn på den mastsektion som förhoppningsvis innan årets slut kommer vara på plats i toppen av vår HF-mast. SA6BPD, Daniel och SM6LPG, Leif har under det senaste året arbetat med rotorstyrningen med allt vad det innebär ifrån kontrollpanel, nätaggregat, givare, motorer och både specialtillverkade metal- och plastdelar. Det var riktigt kul att se resultatet av deras arbete när vår 6m antenn kunde snurra sina första varv. Det är även här som ovan nämnda KT34xa antenn också kommer att ha sin permanenta boplats framöver. 

Deltog på denna arbetsdag gjorde: SA6BPD, SA6FAX, SM6BWD, SM6LPF, SM6LPG, SM6THE, SM6TOL & SM6OEF

/SA6FAX, Andreas