Vår väg till att åter bli QRV på 70cm
I slutet av förra året så började det diskuteras om och hur vi skulle bli aktiva på 70cm igen. 2st 28 elements antenner hade redan vi kvar sedan tidigare men innan vi kunde börja montera så krävdes det att vissa frågetecken rätas ut. För enklast och smidigast montering så ville vi göra det mitt i klustret av våra 2m antenner där vi redan har rotor, elevering samt kablar fördragna ner till schaket. Ett av dom stora frågetecknen var om 70cm antennerna skulle påverka våra 2m antennerna


Foto: 2m antenner och 70cm antenner monterade.

Expertishjälp 
För att räta ut detta frågetecken så fick vi hjälp av vår medlem SM4GGC, Stig som har god erfarenhet av att göra liknande antennsimuleringar. Stig fick reda på våra exakta antennmodeller från amerikanska 2M och kunde konstatera att manualerna till våra antenner är väldigt bra utformade med exakta mått för alla element och således kunde simuleringen bli väldigt exakt. Även vår mast och tross till 2m antennerna togs med i beräkningen och med all information så kunde Stig konstatera att han inte kunde så någon påverkan på 2m antennerna från 70cm antennerna och dess rör för infästning. Dock kunde han konstatera om vi monterade 70cm antennerna 120cm ovanför tvärbommen så kunde vi tjäna 0,25dbi (på 70cm antennerna) jämfört med om vi monterade dom 60cm ovanför tvärbommen. Vi ansåg att denna förlust kunde vi leva med och således kunde vi även montera 70cm antennerna närmare tvärbommen för att t.ex minska krafterna på infästningen vid blåsigt väder. 

 
Foto: Från SM4GGC simulering, 2m antenner och 70cm simulerade på det sätt vi önskar att montera dom. 

Foto: Skillnaden mellan höjden över tvärbommen.
 

Simuleringarna
För den som är nyfiken och vill se mer från våra simuleringar så kan ni göra det här i denna PDF, i denna pdf så finns även simuleringar på klubbens 2m och 70cm var för sig i fri rymd. För den som vill se mer simuleringar från SM4GGC så ta gärna en titt på hans hemsida där han har simulerat hans uppsättning med både 6m, 2m och 70cm i samma antennkluster. 

Förarbetet kan börja
Med dessa frågetecken uppklarade så kunde vi gå vidare i planeringen där vi bestämde att enklaste och smidigaste sättet att montera antennerna är att sätta dom på ett maströr som vi sen sätter fast på tvärbommen. Mot en påse fika så bytte vi till oss en 40x40cm 6mm aluminiumplåt som SM6LPG, Leif kunde sätta tänderna i och förbereda med hål för infästning av rörklammor till maströret och även hål till dom burton-klämmorna som skulle sätta fast plåten i tvärbommen. Vid årets första arbetsdag så fick sig antennerna en behövlig tvätt med alkalisk avfettning och även en översyn där vi kunde konstatera att en av dom två antennerna hade lite avvikande stående-våg men även här så kunde SM6LPG, Leif åtgärda detta med sina mekaniska kunskaper. 

Foto: Nytvättade antenner, plattan för infästning samt pågående justering av antenner.

Montering i masten
SA6FAX, Andreas kunde via sitt jobb få fram en 43meters rakbomslift (för vanligt folk läs: jättestor skylift) och vid en arbetsdag den 13 maj 2023 så kunde vi dels laga vår trasiga 2m antenn men även montera 70cm antennerna. Med hjälp av denna lift så kunde vi enkelt både montera platten för infästningen av maströret och efter det kunde vi montera antennerna på plats en och en. En komplett artikel från denna arbetsdag kan ni se här 


Foto: SA6BPD, Daniel monterar plattan på tvärbommen - Bild på liften in action vid reparationen av 2m antennen

 Antennerna lyftes upp med hjälp av liften och kunde enkelt monteras fast på maströret. 

Foto: Antennerna lyfts upp och monteras på plats i masten.

Vi hade sen tidigare antennmonteringar redan fördragna 7/8" kablar upp i masten var av en visste vi var trasig. Så med hjälp av TDR mätning av kablarna så kunde vi konstatera vilken som var hel och vilken som var trasig. På den hela kabeln kunde vi sen koppla in vår powerdivider och ½" kablar till stackningskablaget. Vi hade såklart innan vi monterade upp antennerna i masten kollat SWR'n och visste att den var bra men det var ändå skönt att se följande kurva när vi provsköt antennerna efter montering i masten.Sammanfattning
Klubben har i dom senaste NAC423 testerna under året deltagit på våra fasta 2m antenner som har bra swr även på 70 men kan från och med nu vara QRV "på riktigt" på 70cm! 
Ett projekt som visar på styrkan i vår klubb att på bara några månader få till en seriös simulering, förbereda antennmontering & antenner samt montera dom i masten. I skrivande stund så har vi inget slutsteg för 70cm utan kör på dom inbyggda 75w som vår Icom 9700 levererar. Utöver våra 2st 28el M2 432-9WLA antenner så har vi även ovan nämnda fasta antenner riktade mot Stockholm & Danmark 8st 3el i varje riktning. 

Länksamling
- PDF - Simulering över klubbens antenner 
- Länk - SM4GGC's simuleringar och antenner
- Artikel - Arbetsdag med bla tvätt av antennerna
- Artikel - Arbetsdag med bla justering av 70cm antennerna
- Artikel - Arbetsdag med lyft och montering av 70cm antennerna