Projekt HF!
Hundratals, kanske till och med tusentals, arbetstimmar som ligger bakom det vi nu ska gå igenom i denna artikel. Vi har äntligen nått i mål i vårat kortvågsprojekt som vi har arbetat med under flera års tid. 


Historia
Detta projekt börjar egentligen så långt bak i tiden som 2009 då våran KT34XA antenn inhandlades ifrån SM2-land. Året efter så plockades även klubbens dåvarande kortvågsantenner ner som då bestod av 3st mono-band yagis (6el på 10m, 5el på 15m och 4 element på 20m). Dom kommande åren i början av 10-talet så lades mycket fokus och energi på våran VHF-anläggning där dom olika haverierna och problemen avlöste varandra och slukade stor del av medlemmarnas tid. Men inget ont som inte har något gott med sig. Problemen på VHF sidan ledde till att vi lyckades komma på en lösning av rotor som vi nu även kan implementera även på HF sidan, mer om detta längre ner i artikeln. 2021 så fick klubben tag på ännu en KT34XA antenn ifrån Kumla trakten, denna inhandlades för att kunna komplimentera vår första antenn som vi befarade ej var helt komplett. Året efter det så råkade Hasse SM6CVX ut för ett haveri på sin antennpark vilket resulterade i en skadad 7 elements LFA 6 meters antenn, denna antenn skänktes till klubben som lyckades renovera upp denna 6m antenn till toppskick. Ifrån att våra monoband-yagis monterades ner så har klubben inte helt QRT på kortvågssidan utan en 80m delta-loop har suttit uppmonterad mellan våra båda master. Denna delta-loop satt monterad med spetsen nedåt och var i överkant upphängd på små rullhjul så det enkelt gick att justera vart på antennen matningspunkten hamnade och på så vis även polariteten på antennen. 


Foto: Till v: Våra gamla antenner / Topp h: KT34XA hämtas i Kumla / Botten H: Mastsektion tvättas.

Projektet drar igång på alvar 
I början av 2022 så kunde vi återta våra tisdagsträffar efter att coronan släppt taget om oss. I och med detta så fanns även ett sug att få börja arbeta med vårat kortvågsprojekt istället för att bara prata om det via Jitsi som vi hade gjort dom senaste åren. Planen som vi hade var att ta en av våra mastsektioner som vi hade liggandes på marken och göra iordning för att sen byta ut den befintliga toppsektionen i våran HF-mast. Denna nya toppsektion behövdes dock tvättas och målas med både zinkfärg och samma gröna militärfärg som våra master är målade med. Detta arbete började vi med under 2022 och under 2023 så fortsatte vi jobba med att bygga ihop våran KT34XA samt vår 6m antenn.


Foto: Blandade bilder ifrån 2023 års arbetsdagar

2023 var ett väldigt intensivt år där vi hade hela 9 officiella arbetsdagar under året. Till detta så tillkommer såklart småsaker som gjordes mellan arbetsdagarna. Vad vi verkligen inte får glömma är det arbete som våra medlemmar la ner under detta år, allt ifrån saker som gjordes på hemmaplan samt deltagande på arbetsdagar. Ingen nämnd, ingen glömd. Vårt mål i början av 2023 var att få klart allt så vi kunde göra mastlyftet i slutet av sommaren/hösten 2023 men under sensommaren började vi inse att detta mål gled oss ur händerna. Vi hade allt för många småsaker kvar att göra och framför allt så är det ju betydligt svårare att boka in en kranbil under hösten med dess blåsigare väder. Det kanske kändes lite surt att ta detta beslut där och då men såhär i efterhand så kanske det ändå var rätt beslut att saker fick ta lite längre tid. I början av 2024 så fortsatte förberedelserna med målet inställt att under sommaren få hit en kranbil och göra lyftet. Sagt och gjort, den 6 augusti rullade en mobilkran in vid klubbstugan och kunde göra det efterlängtade utbytet av vår nya toppsektion. Dom kommande tisdagarna och helgdagarna så gjordes mycket arbete runtomkring masten där koaxialkablar drogs och staglinor byttes ut. Nu återstår endast lite finlir som att snygga till kabeldragningar inomhus men vi kan nu äntligen pusta ut och inse att projekt HF är så gott som klart! 


Foto: Ifrån V topp: Svängkranslager monteras, vinkelhylla (tillfälligt i aluminium), V botten: Rätt vinkelhylla i stål, Svängkranslagret i sitt normala användningsområde

Rotor
Efter många problem med rotor till våra VHF/UHF antenner så utvecklade vi denna lösning. En stor svängkransväxel som normalt sitter monterad som lager på bland annat skylifts, i vårt fall så hittade vi dom hos en tillverkare som gör lastbilspåbyggnationer med egen läggare av material monterad i bak. Denna svängkransväxel är god för flertalet ton i belastning vilket är bra i vårat fall då dels vi en rätt stor VHF anläggning men här i HF masten så slipper vi ha stödlager till spiran som antennerna sitter monterade i. Spiran är av aluminium och är 3" med en godstjocklek på 5mm med en längd på 6m. Givaren till vår svängkransväxel har en noggrannhet på 1 tusendelsgrad men vi har valt att "bara" visa graderna med 2 decimaler, helt onödigt egentligen men varför inte? Spiran sitter fast med 10st m10 byglar i vad vi har valt att kalla för vinkelhylla. På insidan av vinkelhyllan sitter även ett par vinkeljärn som spiran låser mot, denna vinkelhylla är tillverkad i 15mm stål som är liksom toppskivan varmförzinkad för att få ett långt liv i toppen av vår mast. Motorn går på 24v och styrs av en egentillverkad styrning där vi både har en display som visar riktningen men som även är uppkopplad mot datorn där vi även styr rotorn via PstRotator. 

Våra antenner som nu huserar i toppen av vår kortvågsmast är som ni ser ovan en LFA2 HD antenn med 7 element för 50mhz samt en KLM(m2) KT32XA antenn för 10, 15 och 20m. Under vintern 2023-2024 så har vi provkört både vår rotor men även våra antenner och vi märkte redan då skillnaden mellan vår KT34XA och vår Cushcraft vertikal-antenn. Nu med antennerna monterade 24m upp i våran kortvågsmast så är skillnaden stundtals enorm! Till dessa antenner har vi även trådvertikaler för 40 / 80m och min magkänsla säger mig att vi även kommer att komplettera med fler trådantenner inför höstens alla kortvågstävlingar som t.ex SAC & CQ WW. 


Foto: KT34XA monteras ihop och båda antennerna monterade i den tillfälliga toppsektionen

Som ni ser på bilden ovan så hade vi vår nya toppsektion ståendes på ett markfäste under vintern 23-24. Vi har koaxialkablar, ström/styrkablar utdraget till detta mastfäste då vi kallar denna plats för experiment-masten. Planen är väl att få upp något nytt spännande på denna plats nu när vi är klara med kortvågsprojektet, vad och hur får framtiden utvisa. Men detta gjorde att vi kunde provköra rotor, indikering av riktningen samt även våra antenner. Sektionen är 4m hög så antennerna hamnade i exakt samma höjd som vårat kortvågs-schack vilket ställde till det ordentligt med HF i schacket när vi råkade rikta antennerna mot stugan. Så vi valde att försöka undvika att sända med KT34XA'an under denna tid, men trotts dess låga höjd så kunde vi höra stationer som inte var hörbara på vår vertikal. 


Foto: Topp-vänster: Vår patchpanel / Topp-Höger: Rotorstyrning samt antennväxelstyrning / Underst: Vårt HF-schack. 

Samtidigt som vi arbetade med våra antenner så gjorde vi även en uppfräschning av vårat HF-schack. Vi flyttade dit och byggde om vår patchpanel med mål om att alla HF antenner ska komma in via denna växel, VHF och UHF går direkt till respektive slutsteg för att undvika förluster. Med våran patchpanel så kan vi nu enkelt koppla in oss till dels vårat HF-schack men även till dom andra rummen i stugan ifall vi i framtiden skulle köra två radios samtidigt i någon tävling. Dels så har vi försökt att göra det användarvänligt genom att man enkelt kan se att antennerna är urkopplade när man lämnar schacket. Vi har nu komplimenterat med tydligare märkning av kablarna i patchpanelen som består av N-kontakt på övre sidan och C-kontakt på undersidan för att förenkla inkopplingen. 

På den övre högra bilden så ser vi våran rotorstyrning som styrs enkelt med två knappar och visar riktningen på displayen. Denna är även uppkopplad mot datorn där vi styr den via programmet PstRotator. Vi ser även vår styrning för antennväxlarna på samma bild. För att förenkla valet av antenn så har vi en växel inne vid patchpanelen som väljer mellan dom två antennväxlarna som sitter monterade utomhus samt även mellan dom antennerna som sitter inkopplade direkt på patchpanelen. Vi har två lägen av styrningen av antennväxeln, ett manuellt läge där man får vrida på respektive ratt för att välja vilken utgång som ska vara aktiv på respektive växel. Vi har även ett "automatiskt" läge då det även sitter en Raspberry pi inbyggd som över nätverket har kontakt med loggningsprogrammet N1MM som då styr valet av antenner. Man programmerar då in vilka antenner som funkar för vilka frekvensband så t.ex har vi lagt in att vår KT34XA funkar på 10,15 & 20M och då tillåter N1MM oss att bara aktivera denna antenn på dom frekvensbanden. Har man då fler antenner på samma frekvensband kan man via ett kortkommando enkelt och snabbt skifta mellan dom olika antennerna funkar för vald frekvens utan att ens behöva röra antennväxelstyrningen. Både rotorstyrning samt antennväxelstyrningen är saker som några av våra tekniskt duktiga medlemmar har tillverkat och programmerat. 

Även schacket i övrigt fick sig ett upplyft med nya datorskärmar samt en bakpanel som döljer alla kablar bakom radion, dock så är ju kablar svårt att komma ifrån så som ni ser så syns fortfarande en del. När vi ändå är inne och snackar kablar så har vi dubbla halvtums koaxialkablar draget ut till våra HF växlar vid HF-masten och vidare upp i masten går det också halvtumskablar. 6m antennen har en halvtumskabel i masten som övergår till en 7/8" kabel i marken vidare in i stugan. 

 
Foto: Vänster: Toppsektionen lyfts på plats / Höger: Toppsektionen monteras fast i masten.

Den 6 augusti 2024 så var den stora dagen här, dagen då vi äntligen skulle lyfta upp vår nya toppsektion till vår kortvågsmast! Vi hade lyckats med relativt kort varsel både få tag på kranbil och ett gäng medlemmar som kunde delta när väderprognosen såg lovande ut. Vi drog igång runt lunchtid och på några timmar så hade vi lyft ner den gamla toppsektionen och fått upp den nya, vi hade även tid att montera ihop vår nya experimentmast som nu är 8m hög och står på det markfästet som syns på bilderna ovan. Det hela gick nästan oförskämt bra och innan kvällens slut så hade vi hissat upp spiran och monterat fast antennerna på sina rätta platser. Efter detta så planerade vi in en arbetsdag nästkommande helg men redan tisdagen en vecka efter lyftet så var det bra väder så vi passade då på att dra kablar i masten. Vidare på den inplanerade arbetsdagen på lördagen så var det full aktivitet kring stugan där kablar drogs både i rör och inuti stugan, stagvajrar till masten byttes ut och våra "fasta" 2m antenner kunde återmonteras. 

Vi kunde denna kväll provköra våra antenner och första QSO't på vår KT34XA monterat uppe i masten blev med PU2KNM på 10m SSB! På 6m fanns det inga konditioner att tala om denna kväll så det riktiga testet får vi vänta med men vi hörde i alla fall våran fyr som sitter några kilometer bort mätaren ut och lite till... 


Foto: SWR på våra nya antenner

Till vår lättnad så hade SWR'n på framförallt KT34XA antennen förbättrats ifrån när den satt monterad endast 4m över marken. Den är helt klart bäst på CW delen på samtliga tre band men ändå körbar på resterande del av bandet om något hög på 15 SSB del. Om detta är något vi kan eller behöver justera får framtiden utvisa. 50mhz antennen har perfekt SWR över hela bandet, här behövs definitivt inga justeringar, bara tuta och köra! 

På årsmötet 1984 så antogs ett motto: Att en klubb bör ha bättre grejer än vad gemene man har hemma. Detta är verkligen något nu vi stolt känna att vi nu även har på kortvågssidan. På VHF/UHF har vi sen länge en väldigt grym anläggning med 4x21 el på 2m ihop med 3elx8 (x2) och på 70cm har vi 2x28el. Vi ser nu fram emot att kunna använda våra antenner och hoppas på god aktivitet under dom kommande kortvågstesterna. Kanske kan vi väcka någon amatör ifrån sin dvala med att få komma hit och använda klubbens utrustning? Eller kanske till och med sporra någon intresserad att ta certifikat? 

För den som vill läsa mer i detalj om vår resa kan göra det här på hemsidan i dom olika artiklarna som är skrivna under resans gång. 
[Bilder] - KT34XA antenn hämtas
[Bilder] - Blandande bilder ifrån arbetsdagar 2022
[Artikel] - Arbetsdag 2023, spira mm monteras
[Artikel] - Genomgång av KT34XA påbörjas
[Artikel] - KT34XA börjar renoveras
[Artikel] - HF-schacket renoveras
[Artikel] - KT34XA renoveras vidare
[Artikel] - KT34XA monteras i masten
[Artikel] - Antenner justeras, styrskåp monteras
[Artikel] - Styrkablar kopplas mm
[Artikel] - Kabelspiral tillverkas och förberedelser inför mastlyft
[Artikel] - Lyft av toppsektion med kranbil!

/SA6FAX, Andreas