CQ World Wide SSB 2023
Sista helgen i oktober så var det dags för en av årets största tävlingar på kortvågsbanden: CQ World Wide SSB. Denna tävling går ut på att man ska köra så många DXCC/Länder och CQ-zoner som möjligt under dom 48 timmarna som testen pågår. 

Foto: Loggfil via phpQW Tool  LogAnalysis - Grön:10m - Turkos: 15m - Orange: 20m - Röd: 40m -  Blå: 80m

Full fart ifrån start
Först på plats för att starta testen var undertecknad, SA6FAX Andreas som på lördag morgon strax innan kl 0700 drog igång denna helgs aktiviteter i klubbstugan. Efter att ha rattat runt en liten stund och kört stationer så la vi oss och ropade CQ på 40m och rätt så snabbt så blev vi spottade och stationerna rullade in. Såklart var majoriteten av stationerna ifrån EU men några långväga blev det också. Både TO5A, VY0ERC och ZF1A ropade in kort efter varandra som fick operatören att höja lite på ögonbrynen. Dessa kördes på vår nyuppsatta ZS6BKW antenn. I testens slutskede så tog SM6LPF över och körde även JT5DX på 40m, detta QSO kördes på vår trådvertikalför 40/80m.

Det var ju såklart inte bara 40m som gick bra i denna test utan såklart även 10, 15 och 20 meter. 20 meter var det band där vi körde flest antal stationer, strax över 400 stationer. På 20m kan vi för närvarande inte använda vår KT34XA pga för mycket HF som kommer tillbaka in i schacket men på 10 & 15m så funkar den antennen att använda. Det var flera stationer som man såg var spottade i clustret som man knappt hörde när man lyssnade på vår R4-vertikal men efter att ha riktat in KT34XA så kunde flera av dom köras bla: HQ9A AH2R för att nämna några. Det ska bli så enormt kul att se hur bra denna antenn kommer funka uppe i masten ca 28m upp när den funkar så pass bra ca 5m över marken. 

På lördagen så avlöste SM6TOB/Bengt SA6FAX/Andreas runt kl 14, tanken var även att SM6BWD skulle delta men pga problem med bilen blev han hemma. Senare under lördagskvällen så var ett gäng samlat i stugan för att köra EME på 2m där bla SA6AIN, Tomas smet i från lite då och då och körde några kontakter till denna tävling. 


Foto: Antal qso/poäng fördelat per band

Nytt rekord för klubben i CQ WW SSB!
På lördag eftermiddag så hade vi kört ca 500 qso'n och då började vi kolla på klubbens tidigare resultat i CQ WW SSB för att jämföra hur vi låg till. Förra året, alltså 2022 så körde vi ihop 588 qso'n och detta kändes som vi absolut kunde slå när vi hade hela söndagen kvar att jaga kontakter på. 2022 var dock inte klubbens bästa år i CQ WW SSB utan det var 1993 där det kördes ihop 601 qso'n som genererade 354 tusen poäng. Detta kändes nu som ett mål som skulle vara fullt möjligt att slå.

Söndagen så återupptog SA6FAX, Andreas testkörandet igen runt klockan sju på morgon men denna gång så började vi på 80m för att försöka få ihop en del multiplar som behövs för att få upp poängen för att slå 1993 års resultat. Senare gick vi vidare till 40/20m och började ropa CQ och även denna dag så vart vi spottade och stundtals kom vi upp i ca 100 qso/timmen likt dagen innan. När eftermiddagen kom så fokuserades det igen på att jaga multiplar för att få upp poängen och runt 1730 så åkte SA6FAX hem och lämnade över till SM6TOL, Kjell och SM6LPF, Sven-Erik så hade vi bara ca 10 tusen poäng kvar tills att slå 1993 års resultat. 6TOL och 6LPF var egentligen inne på klubben för att ihop med 6LPG delta i EME testen men när dom förstod hur nära vi var poängmässigt så la dom i en sista växel och körde ihop dom poängen som fattades, plus lite till..

Totalt landade vi på 1005 qso'n och en total poäng på 397.210, detta är med andra ord klubbens bästa resultat i CQ WW SSB någonsin! 

Deltog i denna test gjorde: SA6FAX, SA6AIN, SM6TOB, SM6TOL & SM6LPF 

Uppdatering 2024.02.04 - Resultat