Scandinavian Activity Contest 2023 - SSB
Då var det dags för höstens andra riktigt stora tävling, SSB-delen av Scandinavian Activity Contest. Trotts goda konditioner så var detta en stundtals seg test med långa stunder mellan QSO'na. Denna test var inte helt händelselös då vi mitt i testen blev tvungna att byta ut vårt slutsteg. 


Foto: SM6DHF kör radio påhejad av SM6THE, SM6LPG & SM6AQD

Slutstegsbyte
Contesten började kl 14.00 svensk tid och då satt SA6FAX, Andreas bänkad vid radion och kunde börja årets upplaga av SAC SSB. Vi hade delat upp testen i tre-timmars pass för våra operatörer och anmälda till denna contest var SA6FAX, Andreas och SM6DHF, Göran som turades om att köra tre timmar var. Under den första tretimmars perioden så trillade även andra medlemmar in en efter en i klubbstugan för att kolla läget och umgås medans contesten pågick. När operatörsbytet skedde kl 17 så hade vi 152 kontakter i loggen. Vi körde ifrån 1400 - 2300 på lördagen och 0730-1400 på söndagen.

En liten stund efter SM6DHF, Göran hade tagit över så fick vi in rapporter ifrån våra motstationer att vi både hade ett brumm med oss samt hade inslag av HF i modulationen. Vi testade lite olika saker fram och tillbaka men hittade ingen bra lösning. Ytterligare någon timme in i testen så hade vi fått fler rapporter om dålig modulation och en av våra motstationer var även snäll nog att mitt under pågående contest hjälpa oss att testa olika inställningar för att se om det blev någon skillnad. När vi tillslut testade att stänga av vårt TenTec slutsteg då försvann både brummandet och HF modulationen. Medans SM6DHF körde vidare på riggens inbyggda 100w så började vi andra leta fram och koppla in det Yaesu-steget vi hade ståendes. Detta steg levererar knappt hälften av vårt TenTec steg men ändå mer än dubbelt än riggens inbyggda förstärkare. Efter detta slutstegs byte så fick vi inte längre några rapporter om missljud på vår modulation så felet ansågs som tillfälligt fixat.

Nu är ju frågan om det är något fel på vårt TenTec steg eller om det är den extra effekten som denna levererar som orsakar problemen som vi har, detta är något vi får undersöka till kommande tester. 


Foto: Loggfil via phpQW Tool  LogAnalysis - Grön:10m - Turkos: 15m - Orange: 20m - Blå: 40m -  Röd: 80m

Låg aktivitet på bandet trotts goda konditioner
Båda av våra operatörer upplevde att det stundtals var "dött" på bandet och ibland kunde det gå upp emot 5 minuter mellan varje qso. Detta kanske inte låter så mycket men under en sån här contest där dom skandinaviska ländernas stationer är hett villebråd på banden så brukar man bli väldigt eftertraktad. Vi har diskuterat detta en del och en teori vi har är att dom pågående DX-expeditionerna (TX6D, ZD9W, T2C, XT2AW, V73AH, W8S, TO8FH & E6AM) "snor" en hel del operatörer som försöker jaga dessa istället för att jaga oss. Parallellt med SAC testen så pågick även Oceania dx-contest cw som också såklart tar en del uppmärksamhet. SM6DHF skrev på söndag morgon: "På plats 0730 och man tror knappt en test pågår. Det är som att köra UHF-test!".


Foto: Fördelning av QSO per band

Konditionerna kunde vi inte klaga på då det var öppningar emot alla kontinenter med stundtals riktigt starka signaler. Bland annat så kördes VK, JA, PY, PJ4, KP4, VU, YB mf på 10m där flera av dom kördes på KT34XA antennen. Då vi under CW delen av SAC fick enorma problem med HF när vi körde på KT34an så valde vi att köra majoriteten av våra kontakter på våra R4  samt trådvertikaler för 40/80m. På söndag förmiddag så testade vi att köra lite på KT34an som visade sig funka bra på 10 & 15 meters banden. På 20meter så fick vi problem med för mycket HF i schacket och datorn hängde sig, detta är något vi starkt misstänker har med att göra att KT34an sitter på väldigt låg höjd. 

Totalt blev det 602 qso, dock så räknades endast 599 in i tävlingen då någon icke godkänd station kan ha letat sig in i loggen plus någon dupe log. Totalt blev det 188.778 poäng och vi deltog i kategorin: Multi Operator Single Transmitter (High Power)

Utöver SK6EI så var även våra medlemmar: SA6SKA, SM6BWD, SM6MCW & SM6TOL igång i contesten. 

- Uppdatering 18/1 - Resultat


/SA6FAX, Andreas