Scandinavian Activity Contest 2023 - CW
Äntligen dags för en av höstens stora HF tävlingar, CW delen av Scandinavian Activity Contest. Denna test går ut på att köra stationer ifrån just Skandinavien vilket såklart innebär att vi blir enormt eftertraktade av andra stationer i denna test. Trotts en del teknikstrul i början av testen så kunde vi ändå få ihop 966 qso''n. 

Foto: SM6TOL, Kjell aktiverar klubben under SAC CW 2023


Oroligt på banden
Mitt i veckan innan testen så fick solen ett kraftigt utbrott som varade i ett par dagar. Detta var långt ifrån optimalt men konditionerna lyckades som tur var återhämta sig något ifrån detta. Sent på kvällen / början av natten började vi höra aurora-inslag på stationerna men det var inget som påverkade oss något nämnvärt. Var som däremot påverkade oss mer var tekniska problem i början av testen. Vi fick in enorma mängder med HF in i vårt schack vilket gjorde att vår dator ställde sig på tvären och vägrade att samarbeta. Detta beror med största sannolikhet av att vår KT34xa antenn sitter på låg höjd inför det kommande kranbilslyftet. Som tur är har vi andra antenner uppsatta som vi kunde gå över och köra vidare testen på. Vi hittade även lite andra småproblem med datorn som vi också får åtgärda inför nästa test som kommer att bli SAC SSB om ca 1 månad. 

3 rutinerade och 1 nybörjare
Laguppställningen inför denna test bestod av 3 rutinerade cw-operatörer och en nybörjare: SM6DHF - Göran, SM6TOL - Kjell, SM6OEF - Bengt & SA6FAX - Andreas. Det stora lasset drogs så klart av våra rutinerade operatörer, där SM6DHF, Göran hade skrivit upp sig på 3 olika pass och hamrade in QSO'n i loggen. SM6TOL, Kjell och SM6OEF, Bengt körde också varsitt pass i kombination med att dom både var igång hemifrån innan och efter dom var på klubben och körde. Hemifrån körde SM6TOL ihop 572 qso och SM6OEF 412 qso. Även SM6FGN, Leif var igång i testen hemifrån sitt sommar-qth.  

Undertecknad, SA6FAX, Andreas tog nattpasset i förhoppningen av att kunna jaga en del multiplar.  Min tanke var att köra dom stationer som låg och ropade CQ där jag skulle få chansen att både inne ta emot stationens call samt löpnummer i lugn och ro innan jag själv ropade in på stationen. Dock så var det extremt få icke skandinaviska stationer som ropade cq så efter ett par timmar så hade endast en handfull stationer körts. Jag tog då tjuren vid hornen och började ropa CQ i 100-takt och till min förvåning så började stationerna ropa in på mig i sakta och lugn takt. Det vart såklart en hel del omfrågningar om löpnummer men på det stora hela så är jag nöjd med nattens insatts. 

Foto: Loggfil via phpQW Tool  LogAnalysis - Grön: 10m, Ljusblå: 15m Orange: 20m, Röd: 40m, Mörkblå: 80m

Totalt så körde vi ihop 966 QSOn som genererade 316.650 poäng. Flertalet DX där bla VK, PJ, PY, CO, YC kördes på 40m och ZL & JA på 15m, VK & KH7 på 20m. Alla qson visas inte på kartan ovan bland annat för att flera av stationerna är körda på flera band. Nu ser vi fram emot SAC SSB som nästa test i kalendern. 

- Uppdatering 18/1 -24 Resultat:


/SA6FAX, Andreas