Välkommen till SARK - Skövde Amatörradioklubb


- Nyheter - 

ARRL EME Contest - Del 1
Sista helgen i oktober var det dags för den första av två tävlingshelger för EME på frekvenser mellan 50 och 1292mhz. Nästa deltävling är om en ca månad, den 25-26 november. Parallellt med EME-testen så pågick även CQ WorldWides SSB contest på HF banden så det var fullt fart i stugan hela helgen. 

Foto: Första snön för denna säsong har anlänt till klubbstugan


Månen styr 
Denna contest går ut på att köra alla sina kontakter via månen och därför kan vi såklart endast köra radio när vi har månen uppe på himlavalvet. Testen började 02.00 på lördag morgon och ifrån start så fanns måne uppe som försvann runt 0730 men detta är ju som vi alla förstår ett riktigt "grispass" så vi valde att fokusera vår energi på dom passen på lördag och söndag kväll när månen var uppe. När månen väl kom tillbaka på lördag eftermiddag så var ett gäng samlat i stugan för att ta sig ann månstudsandet. 


Foto: Stundtals hög SWR under testen. 

Trög start
Testen började lite trögt men det tog mer fart när månen hamnade i läge så vi kunde köra USA. Känslan var att det inte var riktigt lika många stationer igång i denna test mot andra år, kanske är folk utspridda på fler band än just 2m som vi kör. SWR började lite halvhögt och ökade sakta under testen. Vi hade även ett fenomen där SWR gick sakta ner mot 1:1, men för att sedan på ca 10 sekunder vara uppe på 2:1 igen, detta fenomen verkar vara värmerelaterat. Då antennerna hade en del snö på sig, kan det vara att snön smälte under körningen och skapade detta fenomen. Snön kan även ha dämpat några db för oss, vädret är ju inget vi styr över men vi får ju hoppas att förutsättningarna är bättre inför del 2 i slutet av denna månad. 

Parallellt pågick även CQWW i rummet bredvid och vi upptäckte även några nätverksreleaterade problem som nu är åtgärdade inför nästa omgång av EME + CQWW. 


Foto: Traktering vid radiokalas ska ju enligt normen vara bananer, detta valde dock SA6BPD Daniel att trotsa och åt istället smaskig smörgåstårta.