Välkommen till SARK - Skövde Amatörradioklubb- Nyheter - 

NAC144 - November 2023
Denna afton hade vi en något förhöjd brusmatta under hela testen. Men med hjälp av flygplans-scatter och lite aurora så samlade vi ändå ihop bra med poäng.
Foto: SM6LPG, Leif och SA6BPD, Daniel kör för fulla muggar


Digitala hjälpmedel
Efter förra månadens NAC432 test så hörde SM6VTZ, Kricke av sig med lite goda råd. Han hade här på hemsidan läst att vi använde oss utav ON4KST chatten och ville då tipsa om att det finns andra program som är bättre och mer användarvänligare än det webbaserade gränssnitt som vi har använt oss av. Vi fick tipset om bland annat wtKST som vi nu under november månads NAC144 fick chansen att pröva på allvar. Kricke hade helt rätt, detta program var ljusår bättre att använda sig av än webb-chatten så ett tack är verkligen på sin plats, Tack! 

Inför denna test så hade vi även installerat och fått ordning på AirScout och även detta kunde vi nu testa på allvar under aftonen. Enkelt förklarat så är AirScout ett program där man skriver in sin egen lokator och motstationens lokator och så visar programmet alla flygplan som passerar. Programmet visar antal plan och hur lång tid det är kvar tills dom passerar och med hjälp av dessa flygplan så reflekteras radiosignalerna (Airplane scatter)Med hjälp av ovan nämnda chatt så tar man kontakt med motstationerna och försöker planera in ett QSO när ett eller flera flygplan passerar. Tack vare detta så lyckades vi köra flera SP, ES & LY stationer som vi aldrig har kört förut. Vi lyckades även pricka in ett gäng med flygplan som gjorde det mjöligt att köra DP9X utanför Hannover via SSB på ett avstånd av 753km. Vi lyckades även köra 1 QSO via aurora med OH6UW i KP22. 


Foto: Loggfil via phpQW Tool  LogAnalysis - Grön= SSB, Gul = FT8, Röd = CW

Framför radion/datorn denna afton hade SA6FAX, Andreas & SA6BPD, Daniel och SM6LPG, Leif bänkat sig. Stundtals blev det riktigt bra fart med små pileup'er på både SSB & CW kombinerat med att pricka in flygplan för genomföra dom planerade QSO'na. Totalt så körde vi ihop 86 qso'n som generade nästan 52 tusen poäng vilket ändå är bra med tanke på att det inte var några nämnvärda konditioner denna kväll. Just nu ligger vi på en fjärdeplats i tabellen och håller detta resultat i sig så är detta ett årsbästa för klubben. Dock så saknas det några loggar så vi får se om detta resultat håller i sig. Läser men kommentarerna på contestsidan för NAC144 så ser man flertalet stationer, liksom vi, upplevde en förhöjd brusmatta under kvällen.

Även våra medlemmar SM4GGC, Stig och SM6FGN, Leif var som vanligt igång i tävlingen där SM4GGC ca 46 tusen poäng vilket placerar honom i skrivande stund precis bakom SK6EI i listan. SM6FGN, Leif körde ihop ca 22 tusen poäng vilket är ett nytt årsbästa med nästan en fördubbling för honom, snyggt jobbat! 

Totalt så placerar vi oss i skrivande stund på en tredjeplats i klubbtävlingen denna månad! 

/SA6FAX, Andreas