Välkommen till SARK - Skövde Amatörradioklubb


- Nyheter - 

NAC144 - Februari 2024
Efter en lång januarimånad så var det äntligen dags för årets andra upplaga av NAC 144. Den senaste veckan så har vädret varit närmast vårlikt men inför kvällens test så var ett nytt snöoväder på ingång över våra breddgrader.  Då våra antenner är lite känsliga för snö så var ju detta väldigt oönskat men tur i oturen så påverkade kvällens snöande ej våra antenner och således vårt resultat. 

Som vanligt så började vi med att veva runt på SSB/CW delen och körde ett gäng stationer där majoriteten var svenskar. Någon timme in i tävlingen så gick vi över till att mer aktivt jaga stationer via KST-chatten, vilket gav riktigt bra resultat. Vi arbetade oss likt klockan ifrån norr ner mot dom baltiska länderna där bla ES2MC & ES2NJ kunde köras via CW och ES2PRM via SSB med lite hjälp av flygplan. I Lettland lyckades vi inte köra något qso via dom analoga moderna utan här knep vi ett par viktiga qso'n via FT8 lite senare under kvällen. Samma sak även med OH-landet i öst, endast digitala qso'n denna kväll. 

Vi fortsatte att arbeta oss neråt runt Östersjön och planerade in ett sked med SP2FRY i samband med ett gäng flygplan skulle passera söder om Sverige utöver havet. SP2FRY brukar vi kunna köra utan hjälp av flygplan men den extra boosten gör ju att det blir mer lättkört. Efter att ha kört honom så fick vi en liten pile-up med flera andra polska & svenska stationer som ropade på oss, riktigt roligt! Styrkta av detta så skrev vi till SP7TEE i chatten och frågade om vi skulle göra ett försök med hjälp av flygplan som skulle passera inom några minuter. När vi fick svar att SP7TEE, Maciej ville köra SSB så kände vi att nu hade vi nog tagit oss vatten över huvudet då avståndet mellan oss är 826km och tropokonditionerna denna kväll lyste med sin frånvaro.

Men vi gjorde ändå ett försök och vi lyckades pricka in en lucka med hjälp av 2 flygplan som var precis lagom lång att hinna köra ett qso via SSB. Detta var utan tvekan kvällens roligaste QSO! Såhär i efterhand så kan man se på SP7TEE's qrz.com sida att han har en 14el och 1kw slutsteg ihop med en likadan radio vi har på klubben, en Icom 9700. Detta kan såklart även ha påverkat vårat lyckade qso.  Även DG5BRE, Ronny utanför Berlin lyckades vi köra via SSB så totalt 3 "lite längre" SSB kontakter denna kväll.


Foto: Loggfil via phpQW Tool  LogAnalysis - Grön= SSB, Gul = FT8, Röd = CW

Ungefär halvvägs in gick vi över till FT8 och här fick vi också pile-up när vi drog igång. En efter en kunde stationerna betas av och sista timmen så fokuserade vi mycket på att jaga så många olika nya lokatorer som möjligt. Här lyckades vi köra ES4RM många gånger är vår längsta kontakt med på ett avstånd av 824km men inte denna kväll. Denna kväll blev det längsta kontakten OH4MVH på ett avstånd av 854km. Som vanligt så brukar vi köra in i det sista och testens slutminuter så lyckades vi denna kväll köra SM4TYA som är bosatt i JP71 rutan som för oss var okörd denna kväll fram till detta qso. 

Totalt så körde vi ihop 83 QSO'n fördelat i 45 olika lokatorer i 10 olika länder denna kväll som genererade 53.499 poäng. Detta placerar klubben i skrivande stund på en tredjeplats i Februarimånads NAC 144. Som vanligt så var bröderna SM4GGC, Stig och SM6FGN, Leif igång i testen och drog ihop bra med poäng till klubbtävlingen. I klubbtävlingen så placerar vi oss på en tredjeplats! 

Nu laddar vi om inför nästa veckas test på 70cm och hoppas att våra antenner håller sig isfria!

/SA6FAX, Andreas