Välkommen till SARK - Skövde Amatörradioklubb


- Nyheter - 

NAC432 - Mars 2024
Efter förra månades nederlag med nerisade antenner lagom till 70cm testen så var vi revanschsugna denna afton. Trotts lite svajiga konditioner så lyckades vi riktigt bra under NAC 432 testen denna månad. 

Likt många gånger förr så började vi med CW/SSB och avverkade station efter station och som tredje QSO för kvällen så lyckades vi köra LY2R på CW som även blev kvällens längsta QSO på 672km. Vi jobbade på aktivt i chatten och lyckades få till sked med många stationer när lämpliga flygmaskiner passerade förbi. Medans vi väntade på att flygplanen skulle komma i linje så kunde vi köra flertalet svenska stationer som inte krävde flygplan. Konditionerna denna kväll var varierande, åt vissa riktningar så var det "normalt" och åt andra riktningar så var det sämre. Vi lyckades inte köra en enda SP station denna afton vilket vi normalt sett brukar göra. Aktiviteten denna kväll var annars god både inom riket och utanför med flertalet, för oss, nya stationer i loggen. 

När det var ca 1,5h timme kvar så skiftade vi över till FT8 då antal stationer på dom analoga moderna hade försvunnit eller redan blivit körda. Många SM4 och SM0 i loggen tack vare FT8 denna kväll. När det var ca en halvtimme kvar av testen så hade antal okörda stationer på FT8 också tunnats ut så vi testade då att rikta runt våra 2x28el i 10 graders intervaller och lyckades på så vi köra ytterligare några LY och ES stationer. När vi kom upp till ca 60 grader så fick vi till vår förvåning en liten pile-up med 4 finska stationer i KP20 & KP21 som vi med lätthet kunde köra. Så klart så blev vi nyfikna och tog då en titt i airscout och kunde konstatera att vi turligt nog hade ett par-tre flygplan som flög i perfekt linje från oss mot Finland. OH är något vi inte brukar köra på 70cm men med flygmaskiner så var det möjligt. 
 

Totalt 63 qso'n i loggen denna kväll, som genererade 37 489 poäng! Detta kan jämföras med vår bästa månad förra året (2023) som var september då vi körde 58 qso'n  / 34450 poäng. Det märks att vi nu börjar få kläm på hur vi ska hantera flygplansreflektioner samt även att våra motstationer runt om i norden även nu vet att vi finns och går att köra. Totalt så körde vi 34 rutor i 9 länder. Detta resultat placerar klubben på en sjätteplats i denna månads NAC432! Utöver oss i klubbstugan så var även våra medlemmar SM4GGC Stig och SM6LJP Kent igång i testen och tillsammans så placerar vi klubben på en fjärdeplats i klubbtävlingen. 


Foto: Loggfil via phpQW Tool  LogAnalysis - Grön= SSB, Gul = FT8, Röd = CW

/ SA6FAX, Andreas