Välkommen till SARK - Skövde Amatörradioklubb- Nyheter - 

Kvartalstest och NAC på 2m bandet
Första söndagen i mars, maj & september så är det kvartalstest på 2m bandet och i oktober så är det på 70cm bandet. Samt som vanligt så är det NAC test på 2m den första tisdagen i månaden. Då dessa två sammanfaller med bara ett par dagars mellanrum så kommer denna artikel handla om båda testerna.


SM6LPG, Leif & SA6FAX, Andreas aktiverar klubben under kvartalstesten. Fotograf: SM6BWD


Kvartalstest, QT-144
Historian bakom kvartalstesten var att ge dom amatörer som enbart hade T-cert en möjlighet att köra en test på 2m och därav är det endast SSB som gäller i kvartalstesten. I en vanlig NAC-test är alla moder så som CW, SSB, FT8 mm godkänt så länge man kan utbyta RST i 59-format samt sexsiffrig lokator. Denna test är fyra gånger om året varav en av dessa sker på 70cm bandet. På plats i stugan befann sig SM6LPG, Leif, SA6FAX, Andreas, SM6BWD, Tomas & SM6THE, Per för att aktivera klubben under kvartalstesten.  Konditionerna var inte superbra men det lyckades ändå trilla in en SP-station och DL-station i loggen och totalt blev det 20 qso'n. 

Klubbens resultat i hop med loggar insända från våra medlemmar SM4GGC, Stig och SM6FGN, Leif gjorde att SK6EI placerade sig på en första plats i klubbtävlingen för kvartalstesten! Dessa poäng väger även väldigt tungt i den sammanlagda årstävlingen för klubbar där vi i skrivande stund ligger på en fjärdeplats. 

NAC-144 - Snökaos med orange varning
Under den första tisdagen i månaden så inkom ett kraftfullt snöoväder under våra breddgrader. SMHI hade utfärdat orange varning vilket gjorde att många av klubbens medlemmar tog det kloka beslutet att stanna hemma istället för att ge sig ut på vägarna och upp på berget till stugan. Några som dock var testsugna och trotsade snön var SA6FAX, Andreas & SM6THE, Per som gav sig upp till klubben. 


Snödjupet vid klubbstugan, nyskottad entre till stugan och SMHI's vädervarning

Först på plats var SA6FAX som fick började med att skotta fram en gång till stugan samt röja upp en liten plats för att parkera bilen. Vi har normalt sett snöröjning vid stugan men denna kväll var nog röjarna upptaga med ett få bort snön på mer prioriterade ställen än klubben, vilket man kan förstå. När det var klart och riggen var uppmonterad så kunde det glatt konstateras att klubben stora antenner funkade fint trotts vädret, dessa antenner kan vara lite känsliga för frost. 


Foto: Loggfil via phpQW Tool  LogAnalysis - Grön= SSB, Gul = FT8, Röd = CW

Vi hade under testens början en kraftig störning över staden i nordlig riktning, vi misstänker att våra vänner i grön uniform kan vara boven till denna. Som tur var så avtog denna störning en bit in i testen så vi kunde börja avverka SM0 & OH stationer. Trotts att det var snöstorm kring våra breddgrader så var konditionerna hyfsade och vi kunde köra dom sedvanliga stationerna/länderna. Totalt blev det 65 qso'n och majoriteten av dessa skedde på FT8, vi lyckades få sked på två LY stationer på CW och dessa blev även testens enda CW qso'n. 

Utöver SARK så var även våra medlemmar SE6F (SM6LPF, Sven-Erik's contestcall), SM6FGN, Leif och SM4GGC, Stig igång även i denna test. Tillsammans så genererade vi poäng som placerar klubben på en tredjeplats i månades klubbtävling i NAC-144. Så en första och tredje plats i dom två 144mhz testerna som har varit i mars månad. Snyggt jobbat samtliga!

/SA6FAX, Andreas