Välkommen till SARK - Skövde Amatörradioklubb- Nyheter - 

NAC432 Mars, test på 70cm bandet.
Andra tisdagen i månaden = NAC test på 70cm bandet.  Klubben gjorde ett tappert försök men med nästan obefintliga tropoconds och mycket QSB så blev det fåtal stationer i loggen.


Foto: 3el x 8 riktade mot Stockholm &  3el x 8 riktade mot Danmark

Avsaknaden av riktiga antenner gjorde sig påmind
Då vi ej har fått upp våra 2 x 28 elements antenner till 70cm så kör vi tillsvidare på dom fasta 3 elements antennerna (x8 x2) för 2m bandet som synes på bilden ovan. Detta gör det relativt svårkört då vi ej kan riktiga in all vår effekt direkt mot en station utan vi gör som i uttrycket, viftar med en baugette i globen. Antennerna är av DK7ZB-typ och är fast monterade i riktning mot Danmark och 8st riktade mot Stockholm. Dessa antenner är ett kanon komplement till våra 4x21 el när vi kör tester på 2m. På dessa antenner kan man höra ett över ett bredare spektrum och även utan problem även köra flertalet stationer. Dessa antenner har även okej SWR på 70cm så vi kan även använda dom under 70cm tester liknande denna. 

Få qso i loggen
Dåliga konditioner och mycket QSB gjorde det svårkört men SA6FAX, Andreas och SM6LPG, Leif gjorde ett försök och lyckades samla ihop 14 qso under dom knappa två timmarna dom var igång. Majoriteten av dessa skedde på CW men även ett fåtal på FT8. FT8 var till en början väldigt svårkört pga all QSB så efter en stund så tröttnade operatörerna och intog lite fika ihop med dom andra som var samlade under klubbkvällen. När Andreas gick för att kolla till radion/datorn så såg han i chatten hur en dansk station ville försöka med ett qso. När han sen svarades i chatten så blev det nästan "pileup" i chatten med LA,LY och SM stationer som ville försöka köra oss. OG3Z kördes på cw och sedan blev det två snabba qso till med bla SM6FGN, Leif innan vi gav upp för kvällen. 

SM4GGC, Stig var även igång och lyckades bättre än vad vi gjorde från berget utanför Skövde. Han skrapade ihop 48 QSO som gav klubben behövliga poäng till klubbtävlingen där vi i skrivande stund ligger på tredjeplats! 

/SA6FAX, Andreas