Välkommen till SARK - Skövde Amatörradioklubb


- Nyheter - 

Långhelgen 9--12 mars hyrde hustrun och undertecknad en stuga vid Orsa Grönklitt för några dagars skidåkning. Kunde konstatera att Orsa, S547, inte var aktiverad på SMLA så KX-3, antennmast och 2x19.5 fick åka med på resan. Redan efter ankomst på torsdagseftermiddagen riggad jag upp antennen i en förhoppning att kunna köra några stationer under testen på sex meter.

Under antennarbetet fick jag åter en påminnelse om att världen är liten. De som flyttade in i angränsande stuga visade sig också komma ifrån Skaraborg. Vårt språk var helt enkelt det samma. Att man möter en skaraborgare ute i världen har ju hänt mera än en gång men att det är ett par som bor i Karlsborg, sedan många år grannar med Kjell-CTQ och direkt identifierade mig som radioamatör är nog lite utöver det vanliga. Frun i familjen kunde till och med hans call. Inga problem med antenninstallationer. De var vana, eller som min fru Eva yttrade, de har säkert sett värre. Det blev nog snarare plats för skratt då skaren brast och jag stod med snö till midjan.

Några teststationer på sex-meter blev det dock inte. Hörde två SM4or på SSB och en svag, fortfarande inte identifierad, station via aurora. På mitt papper med stödanteckningar finns nästan alla bokstäver i alfabetet men jag tror att det var en finsk station. Det blev inga QSOn och är man riktigt ärlig så är nog inte min antenn optimal för denna frekvens även om avstämningsenheten i KX-3an villigt gör en anpassning 1:1.

Då hustrun på fredag förmiddag lämnat stugan för skidåkning startade jag upp och körde SMLA. Fick lite stöd av Leif i uppstarten och det blev kontakter med SM6LPG på 40 och 60 meter men på 80 var det kört. Körde sedan lite radio vid två tillfällen under dagen. Totalt blev det 32 QSO var av huvuddelen på 40 och några på 60-meter. Ytterligare några medlemmar utöver Leif lyckades få QSO med denna hittills inte aktiverade kommun. 

Under lördagen körde jag ytterligare två pass. Ett på morgonen och ett senare på eftermiddagen, efter en strålande skiddag. Totalt blev det 45 QSO. Jag hörde ytterligare stationer men mina 15 W räckte inte för att tränga igenom bakgrundsbruset ifrån Europa. Kunde bland annat följa SM4IVEs framfart genom de sydliga skånska kommunerna utan att nå fram.

Tack till alla motstationer som gjorde det meningsfyllt att släpa med utrustning och med fara för omgivningen rigga antenn vid stugan.

Tomas/SM6BWD