NAC28 - September 2024
Om det kommer bli ett återkommande deltagande i NAC28 ifrån klubben får framtiden utvisa. Men med ny uppsatta antenner så var det svårt att inte provköra dom lite under förra veckans NAC28 på 10m bandet!

Några som var lite extra sugna på att testa vår nya KT34XA antenn var SA6AIN Tomas och SA6FAX Andreas som slöt samman vid klubbstugan en liten stund innan torsdagens NAC28. NAC28 har ett helt annorlunda upplägg än NAC144/423 som vi normalt deltar i. I NAC28 så är testen uppdelad i 4 delar, första timmen så kör man enbart CW, andra SSB, tredje FM och sista timmen digitalt. I NAC144/432 så får man köra valfritt mode när och hur man vill, det enda riktiga kravet är att man måste utbyta en 6 siffrig lokator och signalrapport i RS(t) format. Även i NAC28 så finns samma krav på att utbyta 6 siffrig lokator samt rst(t) över radion. Detta är något som ställer till det lite då man många gånger får fråga sin motstation efter dennes lokator och långt ifrån alla har koll på den. Via CW/SSB/FM så kan man ju fråga snällt efter lokatorn men desto värre är det på det digitala som kräver att man kör FT8 i ett visst mode som utbyter hela lokatorn vilket i princip enbart dom deltagande stationerna i norden gör. Även fast man oftast med lätthet kan köra hela världen på 10m på FT8 med enkla antenner och låg uteffekt så hjälper det föga när man i denna test ej lyckas genomföra några långväga QSO'n

Då ingen av kvällens operatörer är super slipad på telegrafi så tog vi det rätt passivt och försökte ropa på så många stationer som möjligt men ändå växla med att ropa lite CQ. På cw så körde vi ihop 10 QSO där 1 qso var utanför norden med en amerikansk station på ett avstånd av 6791km. Många av dom nordiska stationerna lät riktigt konstigt vilket även hängde kvar in på timme två när vi gick över till SSB. På SSB delen så började vi med att rikta antennen mot Stockholm / Finland för att lyckas köra dom stationerna som var igång där. Efter ett par qso'n så hör vi en svag station ropa på oss så vi börjar snurra runt vår antenn för att försöka hitta rätt och när vi kom upp till ca 300 grader så var det en amerikansk station: KD9SHA som hade hört oss och svarat oss. Efter avklarat QSO så ramlande den ena amerikanska stationen in efter den andra och stundtals hade vi små pile-uper med stationer som ville köra oss, riktigt kul! Dock så var det väldigt många vi fick räkna bort då vi ej fick en 6 siffrig lokator i utbyte. 

Sista kvarten riktade vi ner våra antenner mot Sydamerika och lyckades att köra bland annat flera argentinska stationer. Väl över på FM så körde vi SA6BPD Daniel som också var igång ifrån sitt remote-QTH och han tipsade oss om en station som han såg på sitt vattenfall några khz under oss. Det visade vara en argentinsk station, LU2PWY som hade hängt med över till FM delen av bandet. Då vi var osäkra på hur vårat slutsteg skulle tycka om FM så valde vi att stänga av det men vi lyckades ändå köra LU2PWY med endast riggens 100w FM. 



Om detta kommer bli ett stående kapitel i vår "verksamhet" får vi  som sagt se, men vår ambition är att det ska vara så pass enkelt att få igång utrustningen på klubben så vilken medlem som helst kan åka upp och köra lite radio ifall andan faller in. Hur som helst var det kul att se att antennen ändå verkar fungera som den ska.

Utöver oss i klubbstugan så var våra medlemmar SM6OEF Bengt, SM6TOL Kjell, SA6BPD Daniel & SA6SKA Paul igång denna kväll. 

/SA6FAX, Andreas