Välkommen till SARK - Skövde Amatörradioklubb- Nyheter - 

God aktivitet kring radion denna afton.
Som vanligt är första tisdagen i månaden lika med NAC test på 144mhz. Denna afton var det full fart vid radion och flera operatörer turades om att aktivera klubben under tävlingen. 
Foto: Överst: SM6LPG, Leif & SM6BWD, Tomas - Underst: SA6FAX, Andreas

SSB pileup och teknikstrul på CW
Testen inledes som vanligt på SSB med SA6FAX, Andreas bakom radion och SA6AQD, Magnus skötte loggningen. Efter en lugn första kvart så lossnade det rejält och vi fick stundtals små pileup'er på oss, riktigt roligt. Och därför hölls längden på varje qso ner något som om ni tyckte vi var ovanligt kortfattade över radion så berodde det på detta helt enkelt.  Under tiden medans 6AQD och 6FAX var igång och körde så höll bla SM6LPG, Leif och SM6LPF, Sven-Erik med flera på att försöka programmera iordning klubbens nyinförskaffade WinKeyer. Efter nästan en timmes bråkande med keyern så kunde den kopplas in i radion så SM6LPG, Leif och SM6BWD kunde ta vidare och börja köra lite CW. 


Dock så var CW operatören Leif inte helt överens med keyern så med viss frustation kunde ändå en hel del CW qso genomföras. Efter någon timmes körande på CW så blev kaffesuget stort för operatörerna så SM6MCW, Peter tog över. Dock så verkade dom flesta CW redan körda så skörden blev tunn. Men vi lyckades sked'a LY2R via chatten och lyckades även få igenom ett qso med han. Sen övergick vi till FT8 där SA6FAX, Andreas skötte radion fram tills testens slut. Stundtals blev det även här pileup då flertalet stationer ville köra oss. Ibland är det svårt prioritera bland stationerna som ropar och man får försöka balansera det med att ta dom långväga kontakterna men ändå varva med stationer som har ropat i flera sändningspass.

Under tiden så pågick som vanligt diverse diskussioner och planering av pågående projekt. Bland annat så bestämdes det om en ny arbetsdag nu på lördag 6/5 där vi ska fortsätta med våra projekt. 


Foto: Loggfil via phpQW Tool  LogAnalysis - Grön= SSB, Gul = FT8, Röd = CW

Resultat
Det var flertalet kontakter över 800km denna afton men längsta kontakten var som flera gånger innan med OH4MVH i norra Finland som kördes på FT8. FT8 var även det mode som gav flest kontakter denna afton, ungefär lika mycket som SSB & CW ihop. Det kan tyckas tråkigt men när bandet brukar tunnas ut med CW/SSB stationer ungefär halvvägs in i testen så känns det rätt tröstlöst att sitta och ropa utan att få svar så då går vi, likt som många andra över till digitala moder. Totalt blev det 82 qson vilket placerar klubben på en åttondeplats i månadens NAC144 tävling. Tätt över i placeringen på sjundeplats hittar vi SM4GGC, Stig och även SM6FGN, Leif var igång i tävlingen. I klubbtävlingen så placerar vi oss fjärdeplats! 

/SA6FAX, Andreas