Välkommen till SARK - Skövde Amatörradioklubb


- Nyheter - 

En aktiv helg på SK6EI med arbetsdag och kvartalstest på VHF
Under lördagen genomfördes ytterligare en arbetsdag främst med vårarbete utomhus. Vårarbete utomhus kan låta som trädgårdsnära arbete men det närmaste trädgård vi kommer än nog då vi tidigare under våren grävde ned radialnätet för våra vertikaler på kortvåg och THEs ringvältning för att återställa gräsmattan.

Foto från toppen: SWR på 70cm antennerna - 6m antennen monterad på rätt spira/vinkelhylla - Planerande vid anslutningspunkten till vertikalantennerna 


Antennarbete 

Denna helgen ägnades huvudsakligen åt antennarbete. Äntligen hade vi all utrustning på plats för att kunna montera “vinkelhyllan” (den nya infästningen i mellan mast spira och rotor och den nya grova spiran. Dessutom är nu 50Mhz antennen åter på sin plats med en anpassad infästning. Arbetet fortsätter nu med optimering av systemet för rotorstying/indikering. Även om vår nya toppsektion av masten bara är 4-meter hög och står på backen som “exprimentmast” så känns det at vi är på rätt väg.
Under förra arbetsdagen permanentades, som tidigare nämnts, vårt jordnät och inkopplingsmöjligheterna för vertikala trådantenner. Ett system som visade sig fungera väl då det provades under vinterns tester. Nu finns en anslutningslåda där de vertikalaradiatorerna möter jordnätet. Under helgen lades en sista hand med arbetet då de två kabelanslutningar ifrån kortvågsplatsen i stugan kunde kopplades in.
Leif, SM6LPG, hade sedan den förra arbetsdagen renoverat avstämningen till en av våra två beamar för 70-cm bandet. De båda antennerna kunde nu monterades på maströr och provades på gräsmattan. Systemet visade fina värden. Nu återstår bara montage i VHF-masten.

Ordning och reda i stugan
Redan förra helgen monterades nya hyllor i vårt lilla kök. Nu är det inte fråga om förvaring av matvaror utan att skapa en bättre ordning för verktyg och bra och ha utrustning. En första stor rensning/sortering pågår då resterna av många projekt struktureras så att utrustningen fortsättningsvis kan lagras strukturerat.

- Loppis-lådan är åter
Den loppmarknadslåda som åkt med på olika radiomöten är nu åter uppdaterad. Just nu erbjuder klubben bland annat följande radio relaterad utrustning:

- 2st IC2E och 1st IC32E samt bordsladdare och några batterilådor.
- 1 st mobilstation IC-22
- 1 st stationär IC251 för både SSB, CW och FM.
- 1 st handstation Yaesu 203R
- Slutsteg för 2-meter 10--40 W.
- En transverter 28--50 Mhz. En bra grund om man vill bygga en fyr för 6-meter. SM6LPF, Sven-Erik, nyttjade en sådan då han skapade vår fyr.
- Kortvågsstation Yaesu FT101ZD. Kräver lite kärlek för en säker funktion.
- Några olika nätaggregat för att skapa 12-Volt.
- Polisradio Senternel-1.
- Några enklare SWR-instrument.

Som sagt. Det är loppmarknad som gäller. Allt säljes befintligt skick. Både medlemmar och andra läsare är välkomna att lämna ett bud. Skriv en rad till klubben om du är intresserad.

- Kvartalstest på VHF

På söndagen genomfördes kvartalstest denna gång på 2-meter. SK6EI bemannades av Leif och Andreas och resultatet kan ni se ovan. 
I skrivande stund kan vi konstatera att SK6EI ligger på andra plats i klubbtävlingen och att vår medlem SM4GGC, Stig liksom vår klubb körde 28 kontakter men vann över klubben med exakt 300 poäng. Till klubbens resultat bidrog dessutom SM4FGN och SE6F. Bra jobbat!

/SM6BWD, Tomas

Galleri från arbetsdagen