Välkommen till SARK - Skövde Amatörradioklubb- Nyheter - 

Högt uppliftande arbetsdag 
Sedan en av klubbens fyra 2m antenner blåste sönder för något år sen så har vi försökt hitta en lösning på hur vi ska kunna laga denna. Denna antenn sitter på ca 32m höjd och är ej nåbar från masten via klättring. Ett alternativ har varit att vid ett kommande kranbilslyft vid HF-masten även försöka hinna med att laga den trasiga antennen via en personkorg. Via SA6FAX, Andreas jobbkontakter så fick vi förhandsbesked på att vi kunde få hyra en 43m lift och med hjälp av denna lift skulle vi enkelt kunna laga antennen.  I samband med att marken torkade upp och vädret blev tillräckligt bra för att kunna arbeta med liften så försvann liften iväg på jobb och det var oklart när den skulle komma tillbaka. 

Foto: SA6FAX, Andreas och SA6BPD, Daniel uppe i liften och lagar 2m antennen

Smida när järnet är varmt
I början av veckan närmare bestämt på måndag så kom liften åter till depån och vi bestämde oss på att jobba snabbt för att hinna hyra liften innan den åker ut på jobb igen. På tisdagen så hade SA6BPD, Daniel svarvat till det skarvrör som vi skulle laga antennen med. På onsdagen så fick vi slutgiltigt besked på att det var okej låna liften samt lastbil för transport. På torsdag så förberedde SM6LPG, Leif den trasiga antenndelen ihop med skarvröret. På fredag kunde SA6FAX, Andreas hämta ett inlånat maskinsläp och lasta liften inför lördagens arbetsdag.  

På lördag drog vi igång runt kl 0900 med att lossa och ställa upp liften på den planaste delen av vår parkering. Strålande sol och temperaturer upp mot 24 grader erbjöds denna dag och en endast lätt bris blåste uppe på berget, med andra ord optimalt väder för vår arbetsdag. Liftoperatörer för dagen var SA6BPD, Daniel och SA6FAX, Andreas och efter ha gjort ett provlyft och inspektion av antennerna så intogs kaffe och kaka som SM6TOL hade tagit med och bjöd på. Med kaffe och kaka i magen så kunde vi lasta lift-korgen med dom verktyg vi skulle tänkas behöva samt dom två antenndelarna som skulle skarvas ihop uppe i luften. Väl uppe i luften så kunde vi glatt konstatera att vi hade haft enorm tur när vi kapade till det invändiga skarvröret och passformen blev med millimeter precision. 

Foto: Inte många millimeter kvar innan röret hade tagit emot bulten inuti röret. 

Efter några timmar i luften
Efter några timmars jobb uppe i liften så hade vi lyckats skarva ihop antennen, kopplat in koaxen, buntat fast och tejpat allt ordentligt och vi kunde be ge oss ner för en välbehövlig lunch. Dock så hade vi stött på lite patrull med en av dom ringöglorna som en av antennens staglinor sitter fast med. En var så pass dålig att vi inte kunde dra fast muttern och efter ha försökt lösa problemet på annat vis så tog vi med bågfil upp och kapade av den skadade delen av bulten och en ny kunde dras fast. När detta var åtgärdat kunde vi gå vidare med nästa steg

70cm antennerna 
Nästa steg var att montera våra två st 28el 70cm antenner som under den senaste månadens arbetsdagar har förberetts på div olika sätt. Vi monterade fästplattan i tvärbommen i masten och i den kunde vi sen fästa maströret som antennerna sen monterades i. Med hjälp av liften kunde vi transportera dom bägge antennerna upp till deras nya hem uppe i masten. När väl antennerna var på plats så kunde SA6FAX, Andreas åka ner med liften och börja göra klart för avfärd hemåt medans SA6BPD, Daniel var kvar uppe i masten och kopplade klart matningen till 70cm antennerna. I masten så har vi två oanvända 7/8 kablar som förr användes bland annat för 2m och 70cm dock så är en av dessa kablar trasig. Med hjälp av TDR mätning och en dummy-load i ena änden så kunde vi identifiera den friska kabeln och koppla in den till våra nyuppsatta 70cm antenner.

- Här kan ni läsa en längre artikel om vår väg att åter bli QRV på 70cmSumma summarum
Deltog på denna arbetsdag gjorde: SA6BPD, Daniel - SA6FAX, Andreas - SM6LPG, Leif - SM6LPF, Sven-Erik - SM6TOB, Bengt - SM6TOL, Kjell. Dom två förstnämnda var luftburna medans dom sistnämnda skötte markservicen. 

- Klubben är nu åter QRV på samtliga 4 antenner för 144mhz igen samt även på 70cm! -