Välkommen till SARK - Skövde Amatörradioklubb- Nyheter - 

Klubbkväll kombinerat med arbetsdag
Denna kväll så tog vi tillfället i akt att slutföra monteringen av vår KT34XA som har blivit en riktigt följetång dom senaste månaderna. En av anledningarna till att vi valde att arbeta denna tisdagskväll istället för att sitta och mysa inne i stugan var att flera av oss medlemmar var upptagna med annat dom senaste och kommande helgerna.  Sen ska vi också lyckas att tajma in vädret dom helgerna som vi bestämmer oss för att jobba. Vilket denna sommar har visat sig varit relativt svårt. 

Foto: KT34XA monteras i exprimentmasten. 

Antennen äntligen på plats i exprimentmasten. 
Vi har ju under det senaste året lagt väldigt mycket tid och energi på att få ordning på vår kortvågsdel på klubben. Under tisdagens klubbkväll så passerade vi ytterligare en milstolpe i detta projekt genom att montera ihop vår KT34XA antenn samt montera den på plats i spiran i toppsektionen. Vi har för närvarande toppsektionen till vår HF mast ståendes i ett fäste på marken där vi enklare kan jobba och montera/justera antenner samt rotor mm innan denna sektion ska lyftas upp med hjälp av kranbil. Där denna sektion nu står kallar vi för "exprimentmast" och vår förhoppning är att någon gång få upp en till, något kortare mast, här där vi t.ex kan experimentera med olika antenner mm.


Foto: Höjning av spiran förbereds och antennen monteras

Arbete på två fronter
Allteftersom som eftermiddagen gick så droppade medlem för medlem in för att hugga in i dom sysslor som skulle göras ikväll. Vi delade upp oss i två gäng där ett gäng började montera ihop antennen och det andra gänget började förbereda spiran inför inhuseringen av KT34'an. Trotts att vi har gjort ett omfattande förarbete med KT34 antennen så var det ändå lite små pyssel för att få allt iordning. Det var framför allt lite jobb med att få till en infästning vid matningen. Under tiden så lyftes spiran upp med hjälp av en talja för att göra plats för KT34 antennen. SM6THE, Per hade med sig en pelarlift som monterades bredvid masten för att med hjälp av denna lyfta upp antennen från marken till spiran. Antennen väger ca 30kg och är ca 10x10m stor så det är en rejäl pjäs att hantera. 


Foto: Antennen lyfts på plats med hjälp av liften och i bakgrunden ser vi HF-masten dit denna sektion ska lyftas upp till.

Första QSO med KT34XA-antennen
Lyftet av antennen upp i mastsektionen gick väldigt bra då vi arbetade lugnt och metodiskt. Väl på plats så kunde den säkras runt vår 3tums spira. Vi kollade SWR'n på antennen redan när den låg på backen innan lyftet upp och kunde konstatera att den behövdes justeras något. SWR kurvan rättade till sig något när vi fick upp den från marken och antagligen kommer det bli ännu bättre när den sitter ca 30m upp men vi har ändå lite justeringsjobb att göra innan vi kan lyfta upp den. Vi kopplade in antennen provisoriskt till stugan och kopplade in den till radion. Vi kunde glatt konstatera att antennen funkar då vi hörde trafik på alla dom band som antennen är gjord för. Vi körde även vårt första QSO på denna antenn vilket blev med ZP6/W3MLJ i Paraguay som kördes på 10meters bandet SSB med riggens inbyggda 100w. 

/SA6FAX, Andreas