Välkommen till SARK - Skövde Amatörradioklubb


- Nyheter - 

NAC144 - Mars 2024
Den tredje tvåmeters testen för året är nu kommen och vintern har äntligen börjat släppa sitt tag kring vårt QTH. Turligt nog har vi inte varit så påverkade på 2m som på 70cm dom senaste testerna men ändå skönt att våren är inom sikte. 

Helgen innan denna månads NAC 144 test så gick även den första kvartalstesten av stapeln. Tyvärr var detta något vi hade missat helt i klubben så vårt deltagande uteblev vilket såklart är surt. Men det är bara ladda om och ta nya tag och det gjorde vi verkligen denna kväll under årets tredje tvåmeterstest. Precis som det står i inledningen av denna artikel så har vintern äntligen börjat släppa sitt tag kring stugan och antennerna var helt isfria denna kväll vilket även innebär en perfekt swr. Vi började som vanligt med att jaga runt på SSB/CW och kunde snabbt fylla loggen med flera svenska stationer. Konditionerna inför denna kväll såg något bättre ut än normalt med förhöjda värden utöver Östersjön. Vid teststarten så hade SA6FAX Andreas och SA6BPD Daniel bänkat sig vid radion men fick efter en stund förstärkning av SM6TOL Kjell. När denna förstärkning anlände så kunde vi skifta över och börja fokusera mer på att kolla flygplan samt jaga stationer via KST chatten för att planera in QSO när lämpliga plan passerade förbi. 

Vi arbetade oss fram och tillbaka längs den baltiska kusten och fick flera ES, LY och YL stationer på både SSB och CW i loggen. När vi väl riktade våra 4x21 element mot Polen så lyckades vi få hela 8 SP stationer i loggen! Detta måste vara snudd på rekord för klubben i "modern tid". Extra roligt var att alla dessa kördes på CW & SSB samt att flera av stationerna var helt nya för oss. Dessa stationer kördes såklart med stor hjälp utav flygplansreflektioner. Vi gjorde även ett försök med att köra SP8XXN vars QTH är utanför Warszawa via SSB. Även fast ett Boeing 777 passerade i perfekt linje emellan oss lyckades vi inte med att fullfölja ett helt qso utan vi får försöka på nytt på kommande tvåmeterstester. 

SM6TOL Kjell löstes av utav SM6LPG Leif som dom första timmarna hade varit upptagen med att hjälpa vår ordförande med att försöka få igång RTTY på hans dator. Att få RTTY att fungera som det verkar inte vara helt enkelt och så var fallet även denna kväll. Med Leif bakom radion så fortsatte vi varvet runt ner mot vår kära grannland i väster och efter att ha gjort danskarna uppmärksamma via KST chatten så fick vi god anstormning av OZ stationer ihop med flera svenska & norska stationer. Vad vi saknade denna kväll var flertalet tyska stationer, kanske var dom upptagna med annat eller bara riktade sina antenner åt fel håll. 


Foto: Loggfil via phpQW Tool  LogAnalysis - Grön= SSB, Gul = FT8, Röd = CW

Överlag så var det väldigt god aktivitet denna kväll och när klockan närmade sig 22 så kände vi att vi borde gå över till FT8 för att hinna köra dom stationerna som vi alltid kör via FT8. Av någon anledning så kör vi så gott som alltid alla OH stationer via digitala moder istället för analogt. Signalstyrkorna på flertalet utav dom finska stationerna är så pass starka att CW och även SSB inte borde vara något problem. Man kan tycka vad man vill om digitala kontra analoga trafiksätt, alla alternativ har sina tjusningar.  Innan vi gick över till FT8 så hade vi nästan 60 qso'n i loggen och efter sista timmen så kunde vi skicka in loggen med totalt 94 kontakter i loggen. Vi hade problem med att hinna köra alla stationer som ville köra oss på FT8 så vi fick tyvärr vara lite själviska och välja dom stationerna som låg långt bort, speciellt i nya lokator rutor framför att köra närliggande svenska stationer. Vi hoppas att vi hann med att köra alla som ville köra oss innan tiden rann ut, om inte så ta en kik på runt .244 på cw/ssb delen i början av testen för att öka oddsen för ett snabbt och enkelt qso. 

Våra 94 QSO'n genererade 58550 poäng vilket är en ökning ifrån förra månades test med ca 5000 poäng. Längsta kontakten för denna kväll blev precis som många gånger innan: OH4MVH (FT8) tätt följt av ES4RM (CW) och SP7TEE (SSB). Det var inte bara vi i SK6EI som hade bra flyt denna kväll då vår poäng räckte till en fjärdeplats bakom SK7CY, SK0EN och SK1BL. Hatten av till er och snyggt jobbat! Bland våra medlemmar så var SM6FGN Leif igång och bidrog med poäng till klubbtävlingen men då hans storebror SM4GGC Stig ej deltog denna afton så räckte inte våra poäng för att bjuda upp till dans i klubbtävlingen där vi denna månad placerar oss på sjätteplats. 

/SA6FAX, Andreas