Välkommen till SARK - Skövde Amatörradioklubb


- Nyheter - 

NAC432 - April 2024
Andra tisdagen i månaden vet vi vid det här laget vad det innebär, NAC test på 70cm bandet. Snöovädret som drog in under förra veckan känns nu väldigt avlägset efter några dagar med tvåsiffriga plusgrader, men det är väl just detta som är aprilväder. 

Framför radion så hade SA6AIN Tomas, SA6FAX Andreas och SM6LPG Leif bänkat sig för att köra test på 70 centimetersbandet. Denna test brukar till stå del bestå av att skeda motstationerna för att få dom att rikta sina antenner emot oss för att vi ska kunna köra ett QSO. Några "random" qso'n blir det alltid men inte alls i närheten av så många som på 144 mhz, kanske också beroende på att våra 4x21 el hörs bättre på två meter än våra 2x28 el på 70 som synes på bilden ovan. Så vi började direkt att skeda stationer och vi gick hårt ut ifrån start och började jaga ES, LY och YL stationer vilket även gav skörd. Efter 1 timme så hade vi 11 qso'n i loggen och strax över 10 tusenpoäng, dessa kördes så gott som endast på CW förutom SK0CT och OH0A som kördes via SSB. Även denna kväll lyckades vi att köra ES2PRM via SSB med hjälp av ett gäng flygplan som lyckligt nog passerade mellan oss lagom länge för att kunna köra ett QSO. 

Konditionerna denna kväll var riktigt konstiga, vissa stationer som ropade in på oss lät som dom gick via aurora men ingen aurora skulle vara "igång" enligt div webbtjänster. Längre fram mot kvällen så blev konditionerna något bättre dock så saknade vi flera rutor i södra mitten av Sverige. När vi till slut började höra åsk-knäppar i radion och några andra i stugan började kolla sina telefoner och insåg att det var ett åskoväder på väg mot oss så blev stugan så gott som folk tom då många åkte hem för att koppla ur sina antenner. Detta åskoväder gick mycket riktigt över dom rutorna vi saknade denna kväll så flertalet stationer var säkert QRT för att skydda sin utrustning. Åskovädret styrde dock förbi oss några mil väster ut och gick vidare norr över Värnen. 


Foto: Loggfil via phpQW Tool  LogAnalysis - Grön= SSB, Gul = FT8, Röd = CW

Strax efter att halva testen hade gått så valde vi att gå över till FT8 då det fanns få okörda stationer kvar på dom analoga moderna. Här gick det riktigt bra för oss med bland annat 3 tyskar i loggen. Även här körde vi kvällens längsta kontakt (ODX) som var OH4LA på ett avstånd av 664km. Totalt denna kväll så körde vi ihop 51 qso'n i 29 rutor fördelat i 10 länder. Detta generade 32272 poäng vilket vi får vara nöjda med, speciellt med dom uteblivna konditionerna denna kväll. Detta placerar oss på en sjätteplats i denna månads 432 test. 

Förutom oss i klubben så var SM4GGC Stig igång och även SM6LJP Kent luftade sin signal en snabbis i testen. Totalt så samlade vi ihop 44 900 poäng till klubbtävlingen vilket placerar klubben på en femteplats, bra jobbat! 

/SA6FAX, Andreas