Välkommen till SARK - Skövde Amatörradioklubb


- Nyheter - 

Arbetsdag #1 2024
Då var det äntligen dags för årets första arbetsdag om man räknar bort dagen då vi monterade in vår nya värmepump tidigare i år. Vintern har ju hållit i sig ovanligt länge i år viket har påverkat våra möjligheter att arbeta utomhus, speciellt mastklättring. Väderprognosen inför denna helg var minst sagt osäker och dagen började med ett tunt lager snö och slutade i solsken. 

Ni som har följt med här på hemsidan vet ju att vi håller på med vårat kortvågsprojekt där vi ska montera upp en KT34XA (för 10, 15 & 20m) samt en 7el LFA antenn för 6m. Till detta så behöver vi ju såklart ha en rotor och tillhörande styrning vilket även också har byggts ihop under 2023. Allt detta har vi monterat på marken i en 4m mastsektion som ska lyftas upp med hjälp av kranbil till toppen av vår kortvågsmast. Toppen av denna mast består i dagsläget av två stycken 2m sektioner som är modifierade och delvis ombyggda ifrån ett gammalt rotorsystem som sen flera år sen är taget ur drift. Dessa 2st 2m sektioner ska vi ersätta mot den nya 4m sektionen så totalthöjden kommer vara den samma, dock med en fräschare topp-del. I denna mast så har vi våra 16st 3el antenner för 2meter som sitter fast monterat, 8st mot OH och 8st mot OZ. Hälften utav dessa antenner sitter monterade i dom översta två sektionerna och ett av målen med dagen var att montera ner dessa som ett steg i förberedelserna. 


Till vänster i bild ser vi SA6BPD, Daniel och SA6FAX Andreas klättra i masten för att montera ner dom 8 antennerna som satt monterade på toppdelen som ska lyftas ner. Nu när antennerna är borta så kan man tydligt se att dom översta 2 sektionerna är ombyggda och att bland annat stegen saknas bitvis. Notera även hur vädret förändrades till det bättre under dagen ju längre den gick. Vid dagens mastklättringar så monterade vi även ner den parafil-lina som har varit sträckt mellan HF & VHF masten där vi har haft flera trådantenner monterade. Denna lina samt tillhörande antenner ska såklart monteras tillbaka när mastlyftet är avklarat. 

Utöver mastklättring denna dag så monterade ett gäng ner en 6m antenn som vi har valt att sälja. Vi kommer under året lägga upp en sälj-sida här på hemsidan med div saker som vi inte har behov av men är du intresserad av denna antenn så skicka ett mejl till sk6ei [at] sk6ei .se 


Antennen ifråga är en 0JXX / 7JXX6 7 element yagi for 6M med en bomlängd på 9,4m. Mer info finns att läsa på antennerna.se - Pris: 1000kr 

Vi hann även med mycket annat smått och gott som att t.ex montera dom nytillverkade fästena för staglinor samt även göra klart den kabel-spiral som ska gå runt spiran under rotorn. Denna spiral böjdes ihop av halvtums koaxialkabel och alla som har hanterat en sån kabel vet hur smidiga dom är att jobba med.  Något som var väldigt uppskattat denna dag var SA6AIN Tomas initiativ att fixa lunch till alla deltagare denna arbetsdag. Lunchen bestod av varmkorv med potatismos som var lagad med kärlek (läs: smör) av dagens kock.

Deltog på denna arbetsdag gjorde: SA6AIN, SA6BPD, SA6FAX, SM6BWD, SM6OEF, SM6LPG, SM6LPF & SM6TOL