Välkommen till SARK - Skövde Amatörradioklubb


- Nyheter - 

NAC 432 - Maj 2024
När månadsskiftet sker på en onsdag så blir första och andra tisdagen förskjutna långt in i månaden. Så nu har vi kommit fram till den andra tisdagen i månaden, vilket betyder NAC432.

QSO'na rullade in en efter en ifrån start och med lite hjälp med chatten så lyckades vi jaga stationer runt om östersjön. Efter ca 2 timmar så hade vi strax över 20 QSO'n i loggen genom enbart att köra dom analoga moderna. Här finner vi några stationer med lite längre avstånd ifrån oss som t.ex ES0FX, DL8QS, DJ8MS och LY1CR. Vi la ner lite energi på att försöka köra ett QSO med YL2GD på ett avstånd på 788km. Vi tajmade in flygplan men lyckades ej genomföra ett helt CW qso innan flygplanet hade passerat den luckan mellan våra QTH som gör flygplans-scatter möjligt. Vi skrev tillvarandra i chatten och bestämde att försöka göra ett nytt försök lite senare och det försöket blev via FT8. Med FT8 hade vi bättre tur och lyckades köra YL2GD.

YL2GD, Gunar är en station som vi brukar köra på 2m och 70cm testerna så SK6EI's webbredaktion tog kontakt med Gunar för en liten mini intervju. Liksom många här i klubben så tycker även Gunar att CW är hans favorit mode och tyckte det var synd att vi inte lyckades genomföra ett CW qso. Han hade mottagit vår rst/lokator helt 100% men som sagt ovan så lyckades vi ej få hans hela rapport tillbaka. Han har 4x23el DK7ZB antenner monterat 20m AGL och hans QTH befinner sig 210m ASL. Dessa antenner matar han med 300w ifrån ett rörslutsteg ihop med en likadan radio som vi använder, en ICOM 9700. 

Foto: YL2GD's QTH. Flertalet av masterna är helt hemmabyggda, ta gärna en titt på hans hemsida.  

Ett annat roligt QSO var med SM0KAK, Lasse som vi körde på FT8. Efter genomfört QSO så hade vi en liten konversation i chatten där Lasse skrev att han har helt blockerad sikt mot oss men att han hade riktat sina antenner mot en stor cistern och på den lyckas reflektera våra radiovågor. Vi får hoppas att cisternerna får stå kvar så vi kan köra fler QSO'n på 70cm framöver! 


Foto: Loggfil via phpQW Tool  LogAnalysis - Grön= SSB, Gul = FT8, Röd = CW

Totalt så körde vi ihop 50 QSO'n denna kväll där längsta kontakten var med YL2GD, Gunnar på 788km. Dessa 50 QSO'n genererade ca 31 tusen poäng vilket placerar oss på en nionde plats i maj månads NAC 432. Vi var dock bara QRV i ca 3h då sista timmen ägnades åt planera våra kommande arbetsdagar. 

Även SM4GGC, Stig var igång denna kväll och lyckades köra ihop 65 QSO'n som genererade ca 40 000 poäng vilket placerar honom på en femteplats! Totalt så hamnar SK6EI på en fjärdeplats i klubbtävlingen, detta med endast 2 loggar inskickade!