Välkommen till SARK - Skövde Amatörradioklubb


- Nyheter - 

NAC144 - Juli 2024
Förra månadens NAC144 test så hade vi stort manfall på klubben vilket resulterade i en lite mindre insats än normalt så var vi denna kväll taggade på revansch. Konditionerna upplevdes som något bättre än normalt och QSO'na ramlade in en efter en. 

Vi är sedan några månader tillbaka utan våra fasta 8x3el (x2) antenner då dessa sitter i vår HF mast som just nu håller på att bygga om då våra HF-antenner ska på plats. Våra fasta antenner är riktigt bra att ha då man snabbt kan skifta över och lyssna mot OH/OZ för att lättare kunna identifiera ifall det är en svag station som ropar på oss. Vi hoppas att vi kan få till en arbetsdag med kranbilslyft inom det närmaste så vi kan återställa våra fasta 2m antenner. Vi har ju såklart våra "stora" antenner kvar som vi kör på, 4x21 element. 

Konditionerna denna kväll upplevdes som något bättre än normalt dock så har den störningen vi hade i rakt södergående riktning kommit tillbaka. Vi har våra misstankar vart den kommer ifrån men vi får se om vi kan identifiera mer exakt vart den kommer ifrån och få till någon form av åtgärd. 

Även denna kväll så började vi med att harva runt på SSB / CW och försökte jaga dom lite mer långväga kontakterna med hjälp av KST-chatten. När man med hjälp av airscout kollar efter lämpliga flygplan man kan köra reflektioner via så räknar programmet automatiskt ut ett område mellan oss och vår motstation där flygplanet måste passera för att ge optimalt resultat. När vi satt och letade efter lämpliga flygplan för att köra ES4RM så hittade vi ett plan som skulle passera strax utanför detta optimala område, men vi tänkte att vi gör ett försök ändå. Precis när flygplanet ska passera strax väster om vårt optimala område så svänger planet nästan nittiograder höger och kör rakt in i det fönster som är optimalt för att kunna köra ES4RM, snacka om tur. Vad som var ännu mer ur att när vi hade kört ES4RM så fick vi ytterligare 2 andra ES stationer "på köpet" med hjälp av samma flygplansreflektioner. 

Foto: Loggfil via phpQW Tool  LogAnalysis - Grön= SSB, Gul = FT8, Röd = CW

ES4RM vart kvällens längsta QSO på ett avstånd av 824km som kördes via CW. Dom sista 15 minuterna så gjorde vi en extra insats med att jaga rutor vilket resulterade i 6 nya rutor. I testens sista skälvande minuter så lyckades vi köra OH6UW som både gav oss en ny ruta (500poäng) plus 793 poäng för avståndet. Totalt denna kväll så körde vi 90 qso'n som genererade 51 806 poäng vilket placerar oss på en tredjeplats i julimånads nac144 test! 

Utöver oss så var även SM4FGN Leif och SM4GGC Stig igång en kortare stund och tillsammans så placerar vi klubben på en niondeplats i klubbtävlingen.