NAC50 - September 2024
Förra veckan så var det premiär för våran KT34XA antenn i NAC sammanhang men vi har ju även ny 50mhz antenn. I septembermånads 50mhz så tog vi chansen att pröva vår nya antenn i skarpt läge med gott resultat.



Högst upp i våran kortvågs mast så sitter våran 7 elements LFA2-HD antenn monterad på ca 28 meters höjd. Denna antenn monterades som en del i vårat kortvågsprojekt som vi rodde i land så sent som förra månaden. Har ni missat det så ta en kik i denna artikel. Detta är inte första gången som vi prövar vår antenn, vi har såklart provkört den när den satt monterad "på marken" i en mastsektion inför det kranbilslyft vi nu har gjort. Sist vi var igång i från klubben på 50mhz NAC testen var förra året i oktober som den nyfikne kan läsa mer om här. Vi har normalt klubbaktivitet i vår stuga varje tisdag som sammanfaller ihop med NAC tävlingarna på 2 och 70cm så det var lite ovist hur många som skulle dyka upp till denna 6 meters test som går av stapeln andra torsdagen varje månad. Väl på plats i stugan var SM6LPG Leif för att aktivera klubben i testen, väl under kvällen så tittade flera andra medlemmar förbi bland annat SM6BWD, SM6LPF, SM6THE & SA6AQD.

Likt våra 2m & 70cm tester så inledde vi på SSB/CW och lyckades fånga många stationer i loggen. Denna kväll så använde vi oss inte utav chatten eller andra tekniska hjälpmedel utan vi körde allt "på slump". Efter en stund så gick vi över till FT8 och fortsatte köra station efter station. Denna kväll var det många andra av våra medlemmar igång bland annat SM4GGC Stig som i vår Supertext chat skrev och tipsade om att det var stark aurora på g. Vi var osäkra på om vi skulle nå auroran ifrån vårat QTH då Stig bor norr om oss men efter en stund gick vi även över till CW och riktade antennerna norr över och mycket riktigt, norrsken som vi kunde köra en handfull stationer på via CW. 


Foto: Loggfil via phpQW Tool  LogAnalysis - Grön= SSB, Gul = FT8, Röd = CW

SM6LPG Leif som var mest aktiv vid radion denna kväll ifrån klubben brukar ofta delta i från sitt hemma QTH i 6 meters testerna. Han hade fram tills i början av året 2st 5 elements antenner uppsatta för 6m och har då en viss vana i hur starka vissa utav våra motstationer brukar vara hemma hos han kontra hur dom hördes på klubben denna kväll. Hans kommentar var att med klubbens antenn så gick flertalet av t.ex SM0 stationerna betydligt starkare än vanligt.  Det är ju alltid svårt att jämföra antenner då man egentligen bör ha dom uppsatta på samma ställe och testa dom samtidigt för att få ett någorlunda jämförbart resultat. Sen spelar såklart klubbens QTH in också, att vi huserar uppe på Billingeberget är ju verkligen inte till någon nackdel. Men slutsatsen är i alla fall att våran 6m antenn funkar utmärkt! 


Foto: Top 5 individuella, top 5 klubbar och deltagande medlemmar för SK6EI

NAC-50 är en test som väldigt många av våra medlemmar deltar i hemifrån sina egna QTH'n och denna kväll var inget undantag. Utöver dom i klubbstugan så var 6 andra medlemmar igång i testen och drog ihop riktigt bra med poäng till klubbtävlingen där vi knep förstaplatsen med god marginal nedåt! På topp 5 bland dom individuella resultaten så hittar vi 3 medlemmar, SM4GGC Stig, SM6M (SM6MCW)  Peter och SK6EI, riktigt kul att se! 

Om detta blir en återkommande aktivitet får vi se, men vårat mål är att det ska vara lätt att komma igång vid våra radioapparater så vem som helst av våra medlemmar kan åka dit och köra lite radio. Inte enbart för att delta i tester utan även för att det är kul att köra radio. 

/SA6FAX, Andreas