IARU - Reg1 Juli 2024
I början av Juli så deltog vi i IARU reg1 test på VHF samt högre frekvenser. Trotts hög aktivt i testen så lyckades vi fånga få av stationerna i loggen då vi helt enkelt har vårt QTH för långt i från testens "centrum".


IARU har flera gånger om året regionstester för VHF/UHF banden. Dessa tester sammanfaller ofta med andra tester runt om i Europa där SSA's kvartalstest är en av dom. Men så är de en IARU reg1 test som inte sammanfaller med någon kvartalstest och det är den som är första helgen i Juli. Vi brukar lägga vårat fokus på dom 3h som kvartalstesten pågår men denna helg så var det ingen kvartalstest så vi valde att göra en insats i IARU testen istället. Plats i stugan denna kväll befann sig SA6AIN Tomas, SA6FAX Andreas & SM6LPG Leif.

Testen började på lördag kl 16.00 svensk tid och pågick i 24h, vi var igång ifrån testen start en bra bit in på småtimmarna. Ett åskoväder hade letat sig in över Danmark vilket skapade sån stark QRN åt det hållet så 2m bandet var nästan helt okörbart. Vi hittade dock några polacker som vi kunde köra både på 2m och 70cm. Detta åskoväder gick sen vidare in över Sverige men vi hade tur då det vek av och gick öster om Vättern istället för mot oss. Dock så kom det ett regnoväder och drog över vårat QTH, regn i sig är inget jätteproblem men detta regn var statisk laddat och orsakade så höga störningar så 2m bandet igen vart okörbart. 

Nere i mitten av Europa så kryllade det med stationer som var igång i denna test, dock så var det extremt få som riktade sina antenner norr ut. Säkert mycket beroende på detta åskoväder även ställde till det för oss, även antal deltagande stationer i SM-land påverkades säkert av denna test.


Foto: Loggfil via phpQW Tool  LogAnalysis - Grön= SSB, Röd = CW

Vi lyckades ändå köra 17 QSO på 2m bandet mellan åskskurar och statiskt regn. Många utav stationerna var expeditioner som hade tagit sig upp på höga bergstoppar, flera över tusen meter över havet. Längsta kontakten blev med DR7C som kördes på CW på ett avstånd av 939km! Antal långa QSO'n drog verkligen upp snitt avståndet som på denna test blev hela 680km i snitt. Detta kan jämföras med en NAC test där vi t.ex i NAC144 i Juli månad hade ett snitt på 342km. 

I loggen hittar vi även 2 OK stationer om kördes på SSB detta trotts att vi har en riktig jobbig störning rakt söder ut ifrån vårat QTH. 


Foto: Loggfil via phpQW Tool  LogAnalysis - Grön= SSB, Röd = CW

På 70cm så gick det trögare, avståndet till våra motstationer spelade såklart in men vi gjorde ett försök och lyckades köra dom i vår "närhet" som var aktiva även på 70cm. Längsta kontakten denna afton på 70cm blev YL2AO som är en station vi känner igen sen NAC testerna. Här körde vi endast 6 stationer och samtliga utanför rikets gränser vilket såklart även här banande vägen för ett högt snitt som landade på 511km, jämfört med 322km på senaste NAC testen. 

Nästa IARU test sammanfaller ihop med vår kvartalstest som vi siktar att delta i.