Arbetsdag 6/8 - Mastlyft!
Då var den stora dagen här, en till milstolpe i SK6EI's historia, dagen då vi lyfter upp vår 6M- och kortvågs-beam.  Stålande sol och stämningen bland deltagarna var på topp!


Vi har dom senaste åren jobbat föra att kunna bli QRV "på riktigt" på kortvågsbanden igen. Många arbetsdagar och uppoffringar ifrån våra medlemmar har lett fram till denna dag. Ni som har hängt med här på hemsidan har kunnat följa vår resa dom senaste åren där allt ifrån mastsektioner har tvättats och målats, antenner lagats och renoverats, aluminium rör i olika dimensioner har monterats ihop och lyfts på plats. Vi har under dagens arbetsdag gjort enorma framsteg på vår väg och nu har vi bara lite smågrejer kvar som kabeldragning och inkoppling. När vi är helt klara så kommer en artikel med hela vår resa med att bli QRV att publiceras här och kanske på andra ställen (?). Med detta sagt så är denna artikel inte avslut på vår HF-resa utan en genomgång av en väldigt stort och viktigt delmål. 


Foto: Våra fasta 2m antenner plockas ner ifrån toppen som en del i våra förberedelser inför lyftet, bild ifrån vår arbetsdag i april.

Denna dag visste vi skulle komma någon gång under detta år och vi har försökt att jobba så förebyggande som möjligt för att vara redo. Då vi måste ta hänsyn till väder och vind samt tillgänglighet av mobilkran så hade vi lite på känn att det kan bli snabba puckar för att allt skulle kunna gå i lås. Under söndagen, två dagar innan vi gjorde lyftet, så började vi se en möjlighet att få tillgång till en mobilkran samtidigt som vädret verkade lovande. SM6LPG Leif agerade sambandscentral och lyckades samordna medlemmar så både kunde vara på marken men även så våra klätterapor kunde delta.


Foto: Vår nya experiment-mast i mitten, 8m hög. 

Redan på söndag kväll var några medlemmar uppe vid stugan för att börja röja sly/grenar kring våra staglinor. Arbetet fortsatte även på måndagen där några var uppe och började förbereda ytterligare en topsektion inför tisdagen. Ja ni läste rätt, när vi ändå hade mobilkran på plats så tänkte vi även nyttja den till att resa upp vår nya experiment-mast på det fästet där vår nya HF-mast topp har bott dom senaste åren när vi har arbetat med den. Denna nya experiment-mast består av 2st 4m sektioner och på toppen sitter en platta med en likadan rotor som i vår VHF samt HF mast. Vad som exakt kommer husera i denna mast vet vi inte än, men nu har vi möjligheter att ta oss an nya och spännande projekt som kanske även kommer involvera elevering? Nog om det nu, åter till mastlyftet! 


Foto: Mobilkran på plats för dagens aktiviteter. 

Vår plan för dagen såg i stora drag ut på följande vis. 
- Klättra upp i toppen av HF-masten och förankra topp sektionen.
- Lyfta ner den gamla topp sektionen.
- Flytta över staglinorna till den nya sektionen, dessa skall bytas ut inom snar framtid.
- Lyfta upp den nya topp sektionen och förankra den. 
- Klättra upp och hissa upp spiran och sätta fast antennerna på sina rätta platser. 
- Resa upp och montera vår nya experiment-mast, 2st 4m sektioner med hjälp av kranen. 
- Njuta av en grillad korv och beundra våra antenner i vår HF-mast

Foto: Den gamla topp sektionen lyfts ner och den nya förankras i kranen.

SM6THE Per, klättrade upp i HF masten för att förankra lyftkranen och lossa dom skruven som höll fast toppen mot resten av masten. Här visste vi att skruven var riktigt rostiga så veckan innan hade vi varit uppe och spräckt muttrarna så att det nu vid lyftet gick enkelt att knacka ut dom. Samtidigt som detta så släpptes alla 3 staglinor ifrån deras markfästen för att sen lyftas ner ihop med toppsektionen som vi ser på bilden ovan. Samtidigt som detta så arbetades det i den nya toppsektionen med att montera fast nya fästen för staglinorna till både 6m antennen och KT34xa antennen. 

Vi har införskaffat ny staglina som ska bytas ut men vi hade inte kommit på ett bra sätt att förankra den nya vajern så vi valde att för stunden montera över dom gamla staglinorna till den nya toppen. Här stötte vi på dagens enda lila missöde, dom gamla staglinorna passade inte i dom schacklarna som vi har monterat fast i den nya toppen men detta löstes enkelt genom att vi kunde leta fram 3 schacklar till och sätta schackel i schackel. Efter detta kunde vi koppla på lyftkranen på den nya toppsektionen och påbörja lyftet upp till masten. 


Foto: Den nya toppsektionen lyfts upp och monteras fast i masten. 

Tack vare vår skickliga kranförare så kunde vi med millimeterprecision placera vår nya toppsektion på den befintliga masten för att göra masten komplett. När kranen blev frigjord ifrån toppen så sänkte vi ner den och började arbetet med att resa vår nya experiment-mast som består av 2st 4m sektioner av samma typ som våra andra två master. Här kärvade det lite vid montering mellan sektionerna men det kunde med lite vilja och våld lösas och vår nya experimentmast är nu på plats och redo för framtiden.

Så nu har vi vid vår stuga har vi följande master:
- 8m, Experimentmast för kommande projekt.
- 24m HF mast, sittande på rotor i toppen: KT34xa (10m, 15m, 20m) + 7el LFA-HD 6m antenn i toppen och på sidan av masten våra 16st "fasta" 3el 2m antenner (8st mot OZ & 8st mot OH).
- 28m VHF/UHF mast i toppen monterat med rotor och elevering våra 4st 21el för 2m samt 2st 28el för 70cm.


Foto: Experimentmasten monteras på markfästet samt monteras ihop till sina nya 8 meters höjd

Under tiden som vi på marken fixade med experimentmasten så hade Per THE skruvat fast allt i toppen enligt konstens alla regler. Efter detta så började arbetet med att montera tillbaka staglinorna. Samtidigt som detta så klättrade SA6BPD Daniel och SA6FAX Andreas upp i masten för att påbörja upphissning av spiran som antennerna sitter monterade i. Vi hade hissat ner spiran innan lyftet för att kranens kättingar ej skulle gå emot och skava eller än värre ha sönder något av elementen på våra nya antenner. Att hissa upp spiran är något som vi har gjort några gånger nu när toppsektionen har suttit på marken så vi hade vanan inne. Det gick relativt smärtfritt och snart så kunde vi montera fast både antenner och spira på sin rätta höjd samt justera in staglinorna. Vi hade ambitionen att även påbörja återmonteringen av våra 2m antenner men en regnskur satte stopp för detta.

Så istället för att klättra i en blöt mast så återslöt våra klätterapor till dom andra i stugan där kvällens kock SM6TOL Kjell hade brassat på lite käk, grillad korv med tillbehör. Efter att all korv hade försvunnit ner i våra magar så slog klockan 1900 och NAC 144 drog i gång, detta är normalt sett en av höjdpunkterna under månaden. Men efter denna arbetsdag så var vi inte jätte test-sugna utan vi satt mest nöjda och belåtna i soffan och diskuterade igenom vilken underbar dag det hade varit. Samt även påbörjade en liten plan i hur vi bäst går vidare nu med arbetet som återstår. Magnus SA6AQD hittade dock energi och gjorde en liten insats för klubbens räkning vid radion i NAC 144 men även han gav sig efter en liten stund med en handfull QSO'n i loggen. 


Foto: Våra KT34XA och 6m på sitt nya permanenta boende! 

Vi är inte helt klara än, vi har fortfarande lite arbete med att dra div olika kablar både i masten, i marken och i stugan. Mycket är redan förberett men lite återstår. Vi har planerat in en ny arbetsdag lördag 17 augusti med start kl 0900 för att fortsätta. 

Det är fantastiskt roligt att se hur långt vi har kommit med detta projekt. Grymt jobbat av samtliga inblandade och då talar jag bara inte till dom som deltog under mastlyftet utan till samtliga medlemmar som på ett eller annat sett har hjälpt till på olika sätt under åren då detta projekt har pågått. Nu ror vi detta i hamn och tar sikte på att ha roligt med våra nya antenner framför radion! 

/SA6FAX, Andreas

- Bilder ifrån dagen som ej fick plats i artikeln: