Välkommen till SARK - Skövde Amatörradioklubb


- Nyheter - 

ARRL EME Contest 2023 - Del 2/2
Då var det dags för den andra och sista helgen där vi både deltog i ARRL's EME Contest. Även denna helg så pågick även CQ WW's cw test samtidigt så det var full aktivitet i klubbstugan hela helgen. 

Bra konditioner mot månen.
Denna EME tävling är som bekant uppdelad på 2 tävlingshelger där man samlar ihop alla QSO'n en och samma logg. Detta innebär att man inte kan köra stationer som man körde första helgen då dom redan finns med i loggen. Detta gör då att antalet "okörda" stationer brukar vara något färre den andra helgen. Som tur var så var aktiviteten hög även nu under den andra helgen och gott om okörda stationer kvar att köra. Under natten mellan lördag och söndag så satt vi bitvis och körde station efter station och några gånger så fick vi även lite pile-up när flera stationer ropade på oss samtidigt. Sen under söndagskvällen så började antalet okörda stationer sakta att mattas ut ju närmare testens slut vi kom. 

Första helgen som vi körde så var förutsättningarna inte dom bästa med isiga antenner och med hög SWR som följd, mer om det här. Inför denna helg så låg det också fullt av snö på marken så en viss oro fanns att det skulle bli en repris av föregående tävlingshelg. Men vi hade turen på vår sida, antennerna var isfria och degrationsvärdet lågt. Vi körde alla QSO'n via det digitala modet JT65 där datorn sänder och dekodar meddelandet. Dock så var flertalet av dom stationer så pass starka att dom hördes tydligt i högtalaren, mest troligt hade dessa även varit möjliga att köra via cw. Att signalstyrkorna var goda under testens andra helg syns även i resultatet då vi körde ihop majoriteten av alla qso'n under denna helg. 

Vi var aktiva ifrån ca 17.00 på lördag eftermiddag tills månen gick ner runt kl 05 på söndag morgon och på söndagen eftermiddag så var vi åter igång runt kl 17 för att köra fram tills testens slut kl 01 måndag morgon. 


Foto: Loggfil via phpQW Tool  LogAnalysis

Totalt körde vi ihop 95 qso'n var av 37 på den första testhelgen och dom resterande 58 under den sista helgen. I denna tävling så får man 100 poäng per QSO och multiplar är varje DXCC samt varje delstat i Nordamerika. Här räknas inte avståndet mellan stationerna in men för skojs skull så var den längsta kontakten med LU8ENU på ett avstånd av 12300km. Loggen är inskickad och förhoppningsvis räcker vi insats. 

Vi är nöjda med vår insats och vi har presterat så bra som vi har kunnat. Nu inväntar vi resultatet som bör komma någon gång under våren nästa år. 

/ SA6FAX, Andreas