Välkommen till SARK - Skövde Amatörradioklubb


- Nyheter - 

Kvartalstest #2 - 2024
Då var det dags för årets andra kvartalstest på VHF, förra kvartalstesten så uteblev insatsen ifrån klubben då vi helt enkelt missade att delta. Denna test utspelar sig första hela helg i mars, maj, september och oktober, söndag 08 - 11 svensk lokal tid. Samma helger går subregionala och Reg1-tester i hela Europa.

Till stugan denna söndag morgon hade SM6LPG Leif och SA6FAX Andreas tagit sig för att aktivera klubben i kvartalstesten. Kvartalstesten är en kvarleva ifrån tiden då vi hade olika certifikatklasser så denna var ägnad åt dom med T-certifikat som ej fick köra CW. Så denna test är bara phoni-moder godkända så som SSB / FM. För att skapa högre aktivitet på dessa tester så räknas poängen till klubbtävlingen högre än en "vanlig" 144 NAC test. Samtidigt som kvartalstesten går av stapeln så är det subregionala och Reg1-tester i hela Europa, vilket märktes då det blev gott om tyska stationer i loggen. Detta märktes även i KST-chatten där det normalt endast är en handfull tyska stationer inloggade på tisdags testerna men denna söndag så var det riktigt många. 

Då vi under arbetsdagen förra helgen plockade ner våra 8st 3el (x2) så fick vi denna söndag förlita oss på "bara" våra 4x21el. Dessa är ju som ni säkert förstår rätt så smala så vi fick jobba rätt aktivt med att rikta dom rätt mot våra motstationer. Vi började med att rikta våra antenner söderut och efter en liten halvtrög start så vände det när vi lyckades köra DA0FF. DA0FF är ett VHF/UHF contest team som brukar göra små expeditioner till bergstoppar för att delta i bla REG1 testerna. Denna gång så var dom på ett berg 950möh med frihorisont 360 grader runt om i JO40XL rutan. Detta blev för oss det längsta QSO'et denna söndag på ett avstånd av 919km, kört via SSB, något vi ändå får känna oss rätt nöjda med. Utöver DA0FF så körde vi 7 andra tyskar samt en OL station, OL1C på ett avstånd av 862km. 


Foto: Loggfil via phpQW Tool  LogAnalysis - Röd = SSB/FM

Bland dom svenska stationerna så var aktiviteten något högre än vid tidigare kvartalstester men ej i närheten av NAC144 på tisdagar. Bland klubbens medlemmar så var SM4GGC Stig igång en sväng hemifrån sitt QTH och även SE6F (SM6LPF) Sven-Erik ifrån sitt QTH i JO79-rutan. Då antalet aktiva stationer inom Sverige är som sagt lågt så gäller det att ta tillvara på QSO'na man kan köra, då varje ny lokator ruta innebär 500 poäng oavsett om QSO't bara är några kilometer långt. För att inte gå miste om JO68 rutan som är vår "hemma"-ruta så begav sig SM6BWD Tomas tappert ut med handapparat ifrån sitt sommar QTH för att hitta ett ställe där vi kunde genomföra ett qso. Efter några kilometers promenerade så hade Tomas kommit upp så pass högt att han med hjälp av sin handaparat lyckades köra oss i klubbstugan och 500 poängaren för JO68 rutan var säkrad! Även SM6OEF Bengt ropade in och bidrog med några extra poäng till dagens poängskörd som slutade i totalt 23 124 poäng fördelat på 37 QSO'n. Vilket vi får vara nöjda med, speciellt efter som vi lyckades köra en handfull kontakter nere i Europa även fast konditionerna denna dag inte var något vidare. Det som blev vår räddning var den höga aktiviteten, även fast konditionerna sviker så har vi ju våra flygplan som reflekterar våra signaler. 

/SA6FAX, Andreas