Välkommen till SARK - Skövde Amatörradioklubb


- Nyheter - 

NAC144 - Maj 2024
Första NAC testen på 2m då vi "bara" använder våra 4x21el då våra fasta antenner är nermonterade i väntan på mast-lyft med kranbil. Konditionerna denna kväll var normala dock så var det väldigt brusigt på bandet. 

Det är nu snart exakt 1 år sedan vi hade arbetsdagen då vi lagade våra 4x21el antenner, mer om detta arbete kan ni läsa om här, bilden ovan är ifrån det tillfället. Vi håller nu på för fullt med arbetet med våra HF antenner vilket innebär att vi tillfälligt har fått koppla ur våra 16st 3el som sitter fast riktade mot OH och 8 fast riktade mot OZ. Våra 4x21 elements antenner blir ju som ni säkert förstår väldigt smala och då är våra fasta antenner ett ypperligt komplement för att snabbt skifta över till och köra stationer som "kommer in lite på sniskan" på våra stora antenner. Trotts att vi saknade denna möjlighet så gick det bra denna afton. Inga nämnvärda konditioner utan dom var väl av normal-slaget dock så var det väldigt brusigt på frekvenserna, kanske solens utbrott den senaste tiden som spökar med oss. 

Vi började om vanligt med att harva runt på SSB / CW, mestadels genom att ligga och ropa CQ i olika riktningar vilket gav hyfsat resultat. Efter ungefär en timme in i testen så la vi mer fokus på att kolla flygplan och jaga skeds med våra motstationer. G4SWX skrev till oss och ville prova ett QSO då han hade fått upp nya antenner. Men då avståndet är lite över 1000km så krävs det rätt bra med höjdmeter på sina QTH för att det ska vara möjligt att köra flygplanscatter. Vi gjorde ändå ett försök och vi lyckades inte köra varandra med men vi hörde en svag station långt bort i bruset och fick samma rapport ifrån G4SWX John. Med lite bättre konditioner så tror jag att vi har goda möjligheter att köra varandra, så vi får pröva igen framöver. Vi försökte även skedda en annan brittisk station, G4KUX Nick som bor på ett berg sydväst om Newcastle. Dom extra höjdmeterna gör det möjligt för oss att köra få hjälp av flygplansreflektioner och gott om flygplan passerade över Nordsjön denna kväll. Dock så var G4KUX upptagen med annat denna kväll meddelande han via chatten så även med Nick får vi göra nya försök längre fram. 


Foto: Loggfil via phpQW Tool  LogAnalysis - Grön= SSB, Gul = FT8, Röd = CW

Längsta QSO't för kvällen var likt förra månadens test SP7TEE väster om Warszawa som kördes via SSB på ett avstånd av 826km. ES4RM & OH4MVH är också stationer som brukar slåss om att bli vårt ODX men dessa stationer uteblev ur vår logg denna kväll. SM5EPC var igång som /3 denna kväll och aktiverade JP81 rutan vilket är en ruta vi sällan kör nu för tiden, tack för det! Vi saknade även några lokator-rutor i vår närhet som vi normalt kör JO78, JO77 och JO87, kanske var det inga igång denna kväll i dessa rutor eller så lyckades vi bara att missa dom. 

- Totalt så körde vi ihop 81 qso'n som generade 53 235 poäng! Detta placerar oss på fjärdeplats i Maj månads NAC 144 tävling. 

Utöver oss i klubbstugan så var SM4FGN Leif igång ifrån sitt sommar QTH (där av 4an i prefixet) samt SM4GGC Stig som också var QRV en kortare stund denna kväll. Totalt så körde vi ihop ca 77 tusen poäng som placerar klubben på en sjundeplats i klubbtävlingen. 

/SA6FAX, Andreas